Perduty oraz świeżych ogórków z miodem mogli skosztować uczestnicy pierwszego wakacyjnego „Śniadania w ogrodzie”, które przygotowywaliśmy dziś w Radiu Kielce. Nie zabrakło polskich serów oraz warzyw pochodzących ze świętokrzyskich upraw.
Wykwintne śniadanie przyrządził Grzegorz Russak – propagator i autorytet kuchni myśliwskiej i staropolskiej, a przy tym wyśmienity gawędziarz. Gość Radia Kielce wszystkie dania zrobił z produktów pochodzących od naszych rodzimych producentów.
– To danie proste, smaczne, ale mało znane w naszej kuchni. Tradycyjne polskie śniadania są bogate w nabiał i warzywa. W naszej radiowej plenerowej kuchni pojawiły się zatem też pyszne twarogi ze śmietaną – dodaje Grzegorz Russak.
– Dziedzictwo kulinarne wiąże się z naszą tożsamością narodową i regionalną, każdy wie, że jeśli naród nie ma za sobą pięknej historii, to nie ma również dobrej kuchni. A w radiowym ogrodzie mogliśmy nawiązać do naszych pięknych tradycji – podkreślał Grzegorz Russak.
Słuchacze, którzy uczestniczyli w pierwszym wydaniu audycji, podkreślali, że posiłki, które zostały przygotowane zaskakują swoją prostotą i sposobem podania, a niektóre z nich jak np. perdutę mieli okazję jeść po raz pierwszy.
Zdaniem Pani Ewy, formuła programu jest bardzo ciekawa, ponieważ oprócz wyśmienitych posiłków, można wysłuchać opowieści o kuchni polskiej. Pan Mieczysław z kolei podkreśla, że dzięki „Śniadaniu w ogrodzie” nie musiał sam przygotowywać posiłku, ponadto mógł poznać wiele nowych przepisów i ciekawostek na temat zdrowego odżywiania.
Jak podkreśla prowadząca audycję Magdalena Sitek, ma nadzieję, że wszystkie porady, jakie naszym słuchaczom zdradził nasz gość Grzegorz Russak, przydadzą się w życiu codziennym. – Bazujemy na kuchni polskiej, która jak mówi nasz gość jest najlepsza na świecie. Do przygotowania tego śniadania wykorzystaliśmy produkty regionalne pochodzące z naszych, świętokrzyskich pól i łąk, dzięki czemu mogliśmy zaserwować słuchaczom pyszne i zdrowe potrawy – dodaje.
W kuchni, która stanęła w naszym ogrodzie przy ulicy Radiowej 4, znani i lubiani kucharze, w każdą sobotę będą przygotowywali zjawiskowe śniadania. W programie można osobiście uczestniczyć. Warunkiem jest zdobycie zaproszenia, podczas konkursów rozgrywanych na antenie Radia Kielce.