Mistrzowie kuchni przygotowujący tradycyjne, polskie potrawy pojawili się na Pikniku Świętojańskim „Wiejskie wędzenie” w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Impreza rozpoczęła się mszą świętą w kościele z Rogowa. W wydarzeniu biorą udział Mistrzowie Kuchni – Mirosław Ciołak, Michał Markowicz i Robert Kopacz, którzy pokazują, jak wędzić ryby, sery, warzywa i mięsa.
Odbywają także m.in warsztaty wyplatania wianków. Można więc przygotować biało-czerwony, który być może pomoże naszym piłkarzom w dzisiejszym starciu z Kolumbią. Jak informuje Danuta Wójcik, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejski Występy, warsztaty mają na celu kultywowanie tradycji. – To jest stara tradycja. Dawniej spotykały się dziewczyny młode, które wiły wianki. Teraz to trochę zamarło. My chcemy jednak ją podtrzymać – dodała.
W pikniku biorą udział pani Wanda i pan Igor. Jak powiedzieli, specjalnie na tę imprezę przyjechali ze Szczecina. Dodają, że bardzo podoba im się klimat skansenu i jeszcze nie raz tu się zjawią.
Piknik potrwa do godziny 19.00. Zakończy się pokazem obrzędowym „Sobótka Świętokrzyska” w wykonaniu Zagórzanek.