Jabłka, rodzynki, mięta i cynamon, do tego woda i trochę soku jabłkowego po zmieszaniu tych składników otrzymujemy „Napój po żydowsku”. Taki specjał można było zdegustować, podczas drugiego dnia XVI Spotkań z Kulturą w Chmielniku.
Receptura została odnaleziona parę lat temu w jednym z chmielnickich domów. Kierownik Ośrodka Edukacyjno – Muzealnego „Świętokrzyski Sztelt” Agnieszka Dziarmaga informuje, że pewnego dnia zgłosił się do muzeum jeden z mieszkańców Chmielnika przynosząc ze sobą stary zeszyt prawdopodobnie lat 30. ubiegłego wieku. – Zapisany tam był przepis, który my postanowiliśmy odtworzyć. Co ważne pod recepturą znajdował się zapisek, że Żydzi piją ten napój w Szabas i inne święta żydowskie – dodała.
Agnieszka Dziarmaga zaznacza, że przepis został nieco zmodyfikowany, ale cieszy się dużym uznaniem szczególnie w tak gorące dni. – Jego dużym atutem jest niecodzienny smak i to że jest bardzo ekologiczny ze względu na swoje składniki, które w większości mamy ze swoich ogródków – zaznaczyła.
Festiwal Dni Kultur w Chmielniku, to niezwykłe wydarzenie, nie tylko ze względu na moc atrakcji, ale przede wszystkim wyjątkową atmosferę. Uczestnicy imprezy podkreślają, że ta inicjatywa jest wyjątkowa i niepowtarzalna.
Dni Kultur potrwają do późnych godzin wieczornych. Osoby odwiedzające dzisiaj Chmielnik będą mogły nie tylko skosztować dobrego jedzenia przygotowanego przez mieszkańców, ale również zobaczyć występy artystyczne i posłuchać koncertów.