– Najzdrowszą wodą jest niegazowana, chociaż nie wszyscy potrafią się do niej przekonać – powiedziała w „Na każdą pogodę” Olga Chaińska z Centrum Odchudzania w Kielcach. Dietetyk dodała, że w sklepach mamy bardzo duży wybór różnego rodzaju wód mineralnych, ale trzeba pamiętać, aby pić tę ze szklanych opakowań.
Wszelkie plastikowe butelki pod wpływem temperatury wchodzą w reakcję i mogą być szkodliwe dla zdrowia. Na pewno nie można pić wody, której butelka została otwarta i pozostawiona w ciepłym miejscu, na przykład w samochodzie.
Olga Chaińska wyjaśniła, że wody różnią się stopniem mineralizacji. Niskomineralizowane mają do 500 mg, średnio do 1500 mg i wysokozmineralizowane powyżej 1500 mg minerałów na litr wody. Wody źródlane – tłumaczyła ekspertka – podobnie, jak wody niskozmineralizowane do 500 mg minerałów na litr. Pijąc popularna kranówkę powinniśmy ją przefiltrować przez filtr węglowy – dodała Olga Chaińska, dietetyk z Centrum Odchudzania w Kielcach.
Część pierwsza:
Część druga