Staropolska Szynka z Tłuszczykiem z Bęczkowa, Serdziur ze Strzałkowa i Twaróg Kozio-Owczy ze Świątnik za Górką oraz Rytwiański Karp Wędzony – te m. in. produkty otrzymały nagrody główne 18. Wojewódzkiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu”, który odbył się w kieleckim Parku Miejskim.
Spośród zgłoszonych do konkursu 56 produktów jury przyznało 11 nagród głównych w poszczególnych kategoriach. Producentem Staropolskiej Szynki z Tłuszczykiem jest rodzinna firma wędliniarska MAT-MAS z Bęczkowa w powiecie kieleckim. Jej właściciel, Tadeusz Matuszewski podkreśla, że produkt ten, wykonany metodą tradycyjną powstał przypadkowo, a ponieważ zyskał uznanie, zaczął być wyrabiany systematycznie.
Nagrodę główną przyznano także Farmie Łukasików w Strzałkowie w powiecie buskim. – Serdziur to ser świeży z dziurami, który nie potrzebuje lodówki. Receptura pochodzi z ubiegłego stulecia – mówi Teresa Łukasik.
Twaróg kozio–owczy ze Świątnik za Górką również zdobył nagrodę główną. Produkowany jest przez Justynę Majcher ze Starej Olszówki w gminie Wodzisław, właścicielkę hodowli kóz i owiec.
Do tegorocznej nagrody „Perła” nominacje otrzymały trzy świętokrzyskie produkty: Kiełbasa Wiejska od Bonarka z Zakładu w Wiązownicy w powiecie staszowskim, Sandomierskie Jabłko Suszone w Plastrach z Inkubatora Przetwórczego w Dwikozach i Krówka „Kielczanka” produkowana w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Bidzinach w powiecie opatowskim.