56 produktów regionalnych rywalizować będzie w 18. Wojewódzkim Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionu”, który dziś odbędzie się w Parku Miejskim w Kielcach. Organizatorzy: Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach i Urząd Marszałkowski podkreślają, że z roku na rok producenci rolni, właściciele gospodarstw agroturystycznych i koła gospodyń zaskakują recepturami znanymi wiele lat temu.
Produkty mają także oryginalne nazwy; wśród tegorocznych zgłoszeń są np. serdziur, powiślane dziady, różany eliksir i syrwodka.
Na konkurs zgłaszają się drobni wytwórcy: m. in. wędliniarze, piekarze i cukiernicy, ale też członkinie kół gospodyń wiejskich zaznacza Teresa Wąsik ze Świętokrzyskiego Oddziału Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Konkursowi towarzyszyć będzie kiermasz zdrowej żywności. Oferta dotyczy uznanych produktów regionalnych, takich jak wędliny, miody, chleb, ryby, ser czy wino – informuje Iwona Sinkiewicz, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego.
Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 11.00. W tym samym czasie w Parku Miejskim w Kielcach odbywać się będzie koncert laureatów 42. Buskich Spotkań z Folklorem.