W Parku Etnograficznym w Tokarni rozpoczęło się wielkie kulinarne święto – 3 Świętokrzyski Festiwal Smaków. Swoje wyroby prezentują producenci regionalnych potraw, przedstawiciele rodzinnych zakładów wytwarzających żywność na podstawie dawnych przepisów, Koła Gospodyń Wiejskich, właściciele gospodarstw agroturystycznych i przedstawiciele Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Spróbować można potraw znanych, ale i tych wciąż odkrywanych. Magdalena Majewska ze Świętokrzyskiego Sztetla, która przygotowała czulent z gęsiną, stara się odtwarzać zapomniane przepisy. Receptur szuka u starszych mieszkańców, którzy pamiętają potrawy ze swojego dzieciństwa. W ten sposób udało jej się ocalić od zapomnienia wiele potraw.
Tegoroczny festiwal to jeden z elementów obchodów 20. rocznicy powstania województwa świętokrzyskiego. Z tej okazji postanowiono nagrodzić 20 najlepszych, najsmaczniejszych i najbardziej oryginalnych świętokrzyskich potraw.
W Tokarni odbywa się także konkurs o tytuł „Świętokrzyskiego mistrza kuchni”. Szef jury, restaurator Robert Sowa, uważa, że festiwal przyczynia się do rozwijania regionalnej tradycji kulinarnej. Według niego sztuką jest powiązanie tradycji z kuchnią współczesną, także zagraniczną.
W Parku Etnograficznym nie brakuje oczywiście folkloru, przygrywają świętokrzyskie zespoły artystyczne.
Świętokrzyski Festiwal Smaków to impreza dwudniowa. Na trasie Kielce – Tokarnia kursuje specjalny autobus MPK oznaczony literą T.