Pierwsze ogródki letnie stanęły na płycie kieleckiego Rynku. Jak co roku najwięcej zostanie zlokalizowanych ich na centralnym placu miasta. Ponadto zostaną ustawione m.in. na ulicach Sienkiewicza, Staszica, Warszawskiej, Głowackiego i na bulwarze nad Silnicą.
Jednym z pierwszych lokali, który oferuje obsługę na świeżym powietrzu, jest restauracja Rozmaryn. Piotr Łukawski, szef kuchni informuje, że oprócz stałych dań, w karcie pojawią się również nowości. M.in. nowy makaron, zupa i tuńczyk na komosie ryżowej.
Ogródek ustawiła również Siesta Ristorante. Jak informuje Julita Gaweł, córka właścicieli, wszystko jest przygotowane i w piątek klienci będą mogli już korzystać z oferty nie tylko w lokalu. Menu również zostało zmodyfikowane. Ponadto pojawi się m.in. własna lemoniada oraz mrożone herbaty i kawy w różnych smakach.
W tym roku w centrum Kielc będzie funkcjonować ponad 50 ogródków, to zdecydowanie więcej niż w latach poprzednich – poinformował Jarosław Skrzydło, rzecznik Miejskiego Zarządu Dróg. Wydano już 44 decyzje lokalizacyjne. Część wniosków oczekuje jeszcze w kolejce.