Grzyby marynowane w śledziu zakochane, czulent po chmielnicku, parowańce w sosie, czy kaczka po dworsku – m.in. dania o takich nazwach rywalizować będą w konkursie „20 potraw na 20-lecie województwa świętokrzyskiego”. Przedsięwzięcie towarzyszyć będzie Trzeciemu Świętokrzyskiemu Festiwalowi Smaków, który odbędzie się w najbliższą sobotę i niedzielę w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Organizatorami wydarzenia są: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, redakcja Echa Dnia oraz Muzeum Wsi Kieleckiej. Dwudniowa impreza, propagująca świętokrzyską kuchnię, zgromadzi stu wystawców, producentów zdrowej żywności i potraw regionalnych.
Podczas festiwalu zmierzą się też kucharze. Profesjonalni szefowie kuchni, juniorzy i amatorzy rywalizować będą w swoich kategoriach o miano Świętokrzyskiego Mistrza Kuchni.
– Przyrządzanie konkursowych potraw odbędzie się przy udziale publiczności – mówi Stanisław Wróbel, redaktor naczelny Echa Dnia.
Konkursom i degustacji potraw towarzyszyć będą występy artystyczne.
– Na scenie kieleckiego skansenu zaprezentują się najpopularniejsze świętokrzyskie zespoły ludowe i kapele – zapowiada Mariusz Masny, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.
W sobotę i niedzielę na trasie Kielce – Tokarnia kursować będzie specjalny autobus MZK oznaczony literą T. Ubiegłoroczną dwudniową imprezę w Parku Etnograficznym odwiedziło ponad 13 tysięcy osób.