Kuchnię wegańską i zasady zdrowego żywienia mogły dziś poznać osoby z dysfunkcją wzroku, które wzięły udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych m.in. przez Fundację „Szansa dla Niewidomych” oraz Gminną Bibliotekę Publiczną w Samsonowie. Osoby słabowidzące lub niewidome same robiły także pierogi.
Jak informuje Anna Żmudzińska, współorganizatorka warsztatów, celem spotkania jest nie tylko integracja osób z dysfunkcją wzroku, ale także pokazanie im, że nawet osoby niewidome mogą sobie radzić w czynnościach domowych równie sprawnie, jak osoby pełnosprawne.
– Chcemy pokazać, że niezależnie którym zmysłem dotykamy kuchni, to tak naprawdę działamy z sercem. To jest dla nas najważniejsze. Chcemy również pokazać i udowodnić, że osoby niewidome mogą stworzyć pyszne potrawy – dodała Anna Żmudzińska.
Jedna z uczestniczek warsztatów, pani Katarzyna, przyznała, że od 15 lat, czyli od momentu kiedy zaczęła mieć problemy ze wzrokiem, jej sprawność w czynnościach kuchennych zmalała, ale dzięki takim spotkaniom może podszkolić swój warsztat kulinarny.
– Kiedy jeszcze widziałam, w kuchni byłam w pełni samodzielna. Pamiętam jeszcze ten okres. Teraz wszystko muszę sprawdzać dotykiem, ale to kwestia wprawy. Jednak te czynności zajmują mi dużo więcej czasu, co czasami może irytować. Trzeba też uważać na gorący piekarnik, czy włączone palniki – przyznaje.
To już kolejne warsztaty, jakie zorganizowała Fundacja „Szansa dla Niewidomych”. Poprzednie odbyły się w Środowiskowym Domu Samopomocy przy ulicy Urzędniczej w Kielcach.