Kuchnia francuska, belgijska i chorwacka – smaki między innymi tych krajów poznawali dziś uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 imienia Mikołaja Kopernika w Busku-Zdroju. Spotkanie z udziałem gości z zagranicy było częścią realizowanego w placówce programu „Szkoła Ambasador Parlamentu Europejskiego”.
Jak mówi Edgar Kobos, uczeń IV klasy technikum celem programu jest przede wszystkim rozbudzenie wśród młodych ludzi świadomości działania w kontekście integracji europejskiej. W szkole organizowane są różne wydarzenia poświęcone tej tematyce. W placówce uruchomiony został również punkt informacyjny poświęcony Unii Europejskiej.
Wiktoria Walas i Dominika Wiącek z klasy II o profilu hotelarskim przygotowały dziś potrawy kuchni belgijskiej. Jak mówią, na stole znalazły się m. in. tradycyjne frytki, ciastka korzenne, gofry oraz sałatka z porem i kurczakiem przyrządzona według oryginalnego przepisu przywiezionego z Belgi. – Bruksela jest sercem Unii Europejskiej, dlatego belgijskich potraw nie mogło zabraknąć w konkursie – zaznacza Wiktoria Walas.
Inicjatywę młodzieży pozytywnie ocenia Barbara Cieplińska, nauczyciel i opiekun Szkolnego Klubu Europejskiego, który działa od 2001 roku. Jak mówi, 9 maja w dniu Unii Europejskiej młodzież buskiego „ekonomika” weźmie udział w marszu europejskim, który przejdzie ulicami miasta.
Uczniowie liczą, że dzięki podjętym działaniom szkoła otrzyma już niebawem patronat Komisji Europejskiej i dzięki finansowemu wsparciu przez kolejny rok będzie mogła podejmować szereg kolejnych inicjatyw i organizować wyjazdy dla dzieci i młodzieży do Brukseli.