piątek, 7 listopada 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Na Każdą Pogodę: faszerowane jaja. W sam raz na Wielkanoc

Paweł Solarz
2018-03-29 10:39
2 min. czytania
A A
Hubert Sanecki, mistrz kucharski / Karol Żak / Radio Kielce

Hubert Sanecki, mistrz kucharski / Karol Żak / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

– Najlepsze są jaja klasy „O” – mówił w programie „Na każdą pogodę” Hubert Sanecki. Mistrz kucharski dodał, że na każdym opakowaniu z jajkami znajduje opis i kod, który potwierdza klasę jaja.

Najgorsze jest oznaczenie klasy „3”. Świeżość jaj łatwo sprawdzić wkładając je do rondla z wodą. Te, które zostały zebrane dawno i są już stare będą pływały na powierzchni wody. Zdrowe znajdą się na dole garnka – mówił szef kuchni w Willi Hueta w Kielcach.

Gość Radia Kielce radził także, aby dobrze ugotować jajko na twardo należy je włożyć na 6 minut do wrzącej posolonej wody. Sól ułatwi również obieranie jaj ze skorupek.

Część pierwsza:

Część druga:

Hubert Sanecki zaproponował na Wielkanoc przygotowanie jaj faszerowanych ogórkiem, cytryną z chipsem Prosciutto. Porcja dla 4 osób.

Czytaj również

Jakie rośliny na wielkanocny stół?

Jakie rośliny na wielkanocny stół?

2025-04-21
Skąd się wziął Śmigus - Dyngus?

Skąd się wziął Śmigus – Dyngus?

2025-04-21

SKŁADNIKI:
4 jaj ugotowanych na twardo
4-5 łyżek posiekanej zielonej skórki ze świeżego ogórka
2-3 łyżki gęstego majonezu
4 łyżeczki soku ze świeżej cytryny + otarta skórka
sól i pieprz do smaku
2-3 kromki ciemnego chleba
2 łyżki masła
6 długich cieniutkich plastrów Prosciutto
otarta lub cieniutko posiekana skórka z ogórka
czerwona papryka w proszku do posypania

Chipsy i kruszonka: na początek przygotować chipsy z szynki i kruszonkę z chleba. W tym celu cieniutkie plastry szynki ułożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i umieścić w nagrzanym piekarniku. Opiekać przez 20 minut w 160*C. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Po wyjęciu będzie jeszcze miękka, ale w trakcie stygnięcia nabierze chrupkości. Chleb (bez skórki) pokruszyć drobno i najlepiej obsuszyć je odkryte wcześniej przez kilka godzin lub wstawić wraz z szynką do piekarnika.

Palone masło: na małej patelni lub rondelku rozgrzać masło, przechylić rondel nieco na bok, by całość masła zebrała się w załamaniu i utrzepywać je do czasu aż stanie się jasno brązowe czyli tak zwane palone. Na masło wrzucić okruchy suchego chleba i podprażać je przez chwilę aż wchłoną masło. Wyłożyć kruszonkę do osączenia na papierowy ręcznik.

Jajka: ugotować na twardo. Po 1 minucie gotowania we wrzątku zamieszać, by się odwróciły, a żółtka ścięły się po środku. Po 8 minutach wyjąć jajka z gotującej się wody i zahartować je pod zimną bieżącą wodą. Zimne jajka obrać, przekroić na pół i usunąć delikatnie żółtka do miseczki. Skórkę ogórka pokroić w cieniutkie paseczki. Nie dodawać jasnego miąższu, bo rozwodni masę jajeczną. Drobno posiekaną skórkę ogórka dodać do żółtek. Dodać też majonez, sok cytrynowy, skórkę cytrynową oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Masą napełniać połówki jajek, przybrać kawałkiem złamanego na skos chipsa z szynki, posypać kruszonką z chleba, skrawkami skórki z ogórka i cytryny oraz oprószyć po szczypcie czerwonej papryki.

Tagi: WielkanocNa Każdą Pogodę

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Jakie rośliny na wielkanocny stół?

Jakie rośliny na wielkanocny stół?

2025-04-21
Skąd się wziął Śmigus - Dyngus?

Skąd się wziął Śmigus – Dyngus?

2025-04-21
Procesja Emaus idzie ulicami Sukowa

Procesja Emaus na ulicach Sukowa

2025-04-21
Ciepłe święta sprzyjają spacerom

Ciepłe święta sprzyjają spacerom

2025-04-20
Zatrzymajmy się przed tajemnicą pustego grobu
ZDJĘCIA

Biskup Andrzej Kaleta: Zróbmy wszystko, by światło zmartwychwstałego Chrystusa do nas dotarło

2025-04-20
19.04.2025. Kielce. Liturgia Wigilii Paschalnej / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Biskup Jan Piotrowski: pusty grób był dla Apostołów znakiem nadziei

2025-04-20
19.04.2025. Kielce. Liturgia Wigilii Paschalnej / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Wigilia Paschalna w kieleckiej katedrze: symboliczne przejście z ciemności do światła

2025-04-19
Wielkanoc w schronisku dla bezdomnych - wspólny stół i modlitwa

Wielkanoc w schronisku dla bezdomnych – wspólny stół i modlitwa

2025-04-19
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

29-latek z zakazem prowadzenia pojazdów zatrzymany po pościgu

Oszustwa przy zakupach w sieci

„Gołoborze” jednym z tematów rozmowy. Maciej Siembieda odwiedził Radio Kielce

Byli piłkarze Korony wyremontują zaniedbane boisko

„Mit mebli kolbuszowskich” na wystawie w sandomierskim zamku

Fotel wiceprzewodniczącego Rady Miasta Kielce wraca do PiS

Pyszne rogale świętomarcińskie wypiekali uczniowie sandomierskich szkół

Strony konfliktu wokół Teatru Żeromskiego składają kolejne skargi do sądów

Jaka przyszłość parkingu pod Placem Wolności?

Nowe autobusy elektryczne od grudnia na ulicach Starachowic

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.