wtorek, 22 lipca 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Na Każdą Pogodę: faszerowane jaja. W sam raz na Wielkanoc

Paweł Solarz
2018-03-29 10:39
2 min. czytania
A A
Hubert Sanecki, mistrz kucharski / Karol Żak / Radio Kielce

Hubert Sanecki, mistrz kucharski / Karol Żak / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

– Najlepsze są jaja klasy „O” – mówił w programie „Na każdą pogodę” Hubert Sanecki. Mistrz kucharski dodał, że na każdym opakowaniu z jajkami znajduje opis i kod, który potwierdza klasę jaja.

Najgorsze jest oznaczenie klasy „3”. Świeżość jaj łatwo sprawdzić wkładając je do rondla z wodą. Te, które zostały zebrane dawno i są już stare będą pływały na powierzchni wody. Zdrowe znajdą się na dole garnka – mówił szef kuchni w Willi Hueta w Kielcach.

Gość Radia Kielce radził także, aby dobrze ugotować jajko na twardo należy je włożyć na 6 minut do wrzącej posolonej wody. Sól ułatwi również obieranie jaj ze skorupek.

Część pierwsza:

Część druga:

Hubert Sanecki zaproponował na Wielkanoc przygotowanie jaj faszerowanych ogórkiem, cytryną z chipsem Prosciutto. Porcja dla 4 osób.

Czytaj również

Jakie rośliny na wielkanocny stół?

Jakie rośliny na wielkanocny stół?

2025-04-21
Skąd się wziął Śmigus - Dyngus?

Skąd się wziął Śmigus – Dyngus?

2025-04-21

SKŁADNIKI:
4 jaj ugotowanych na twardo
4-5 łyżek posiekanej zielonej skórki ze świeżego ogórka
2-3 łyżki gęstego majonezu
4 łyżeczki soku ze świeżej cytryny + otarta skórka
sól i pieprz do smaku
2-3 kromki ciemnego chleba
2 łyżki masła
6 długich cieniutkich plastrów Prosciutto
otarta lub cieniutko posiekana skórka z ogórka
czerwona papryka w proszku do posypania

Chipsy i kruszonka: na początek przygotować chipsy z szynki i kruszonkę z chleba. W tym celu cieniutkie plastry szynki ułożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i umieścić w nagrzanym piekarniku. Opiekać przez 20 minut w 160*C. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Po wyjęciu będzie jeszcze miękka, ale w trakcie stygnięcia nabierze chrupkości. Chleb (bez skórki) pokruszyć drobno i najlepiej obsuszyć je odkryte wcześniej przez kilka godzin lub wstawić wraz z szynką do piekarnika.

Palone masło: na małej patelni lub rondelku rozgrzać masło, przechylić rondel nieco na bok, by całość masła zebrała się w załamaniu i utrzepywać je do czasu aż stanie się jasno brązowe czyli tak zwane palone. Na masło wrzucić okruchy suchego chleba i podprażać je przez chwilę aż wchłoną masło. Wyłożyć kruszonkę do osączenia na papierowy ręcznik.

Jajka: ugotować na twardo. Po 1 minucie gotowania we wrzątku zamieszać, by się odwróciły, a żółtka ścięły się po środku. Po 8 minutach wyjąć jajka z gotującej się wody i zahartować je pod zimną bieżącą wodą. Zimne jajka obrać, przekroić na pół i usunąć delikatnie żółtka do miseczki. Skórkę ogórka pokroić w cieniutkie paseczki. Nie dodawać jasnego miąższu, bo rozwodni masę jajeczną. Drobno posiekaną skórkę ogórka dodać do żółtek. Dodać też majonez, sok cytrynowy, skórkę cytrynową oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Masą napełniać połówki jajek, przybrać kawałkiem złamanego na skos chipsa z szynki, posypać kruszonką z chleba, skrawkami skórki z ogórka i cytryny oraz oprószyć po szczypcie czerwonej papryki.

Tagi: WielkanocNa Każdą Pogodę

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Jakie rośliny na wielkanocny stół?

Jakie rośliny na wielkanocny stół?

2025-04-21
Skąd się wziął Śmigus - Dyngus?

Skąd się wziął Śmigus – Dyngus?

2025-04-21
Procesja Emaus idzie ulicami Sukowa

Procesja Emaus na ulicach Sukowa

2025-04-21
Ciepłe święta sprzyjają spacerom

Ciepłe święta sprzyjają spacerom

2025-04-20
Zatrzymajmy się przed tajemnicą pustego grobu
ZDJĘCIA

Biskup Andrzej Kaleta: Zróbmy wszystko, by światło zmartwychwstałego Chrystusa do nas dotarło

2025-04-20
19.04.2025. Kielce. Liturgia Wigilii Paschalnej / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Biskup Jan Piotrowski: pusty grób był dla Apostołów znakiem nadziei

2025-04-20
19.04.2025. Kielce. Liturgia Wigilii Paschalnej / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Wigilia Paschalna w kieleckiej katedrze: symboliczne przejście z ciemności do światła

2025-04-19
Wielkanoc w schronisku dla bezdomnych - wspólny stół i modlitwa

Wielkanoc w schronisku dla bezdomnych – wspólny stół i modlitwa

2025-04-19
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Uwaga wypadek! Są ranni

Pożar samochodu na drodze ekspresowej

Sprawa teatru jako główne danie na śniadaniu prasowym

Zmiany w prawie oświatowym dotyczące małych szkół

Potrącenie nastolatki na przejściu dla pieszych

Rekrutacja uzupełniająca w szkołach średnich

Pijany wjechał w latarnię. Teraz będzie tłumaczył się policji

Oddział kardiologii już po remoncie

W Świętokrzyskiem buduje się coraz mniej

Więcej kobiet ciężarnych wykonuje badania prenatalne

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLK RADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.