– Najlepsze są jaja klasy „O” – mówił w programie „Na każdą pogodę” Hubert Sanecki. Mistrz kucharski dodał, że na każdym opakowaniu z jajkami znajduje opis i kod, który potwierdza klasę jaja.
Najgorsze jest oznaczenie klasy „3”. Świeżość jaj łatwo sprawdzić wkładając je do rondla z wodą. Te, które zostały zebrane dawno i są już stare będą pływały na powierzchni wody. Zdrowe znajdą się na dole garnka – mówił szef kuchni w Willi Hueta w Kielcach.
Gość Radia Kielce radził także, aby dobrze ugotować jajko na twardo należy je włożyć na 6 minut do wrzącej posolonej wody. Sól ułatwi również obieranie jaj ze skorupek.
Część pierwsza:
Część druga:
Hubert Sanecki zaproponował na Wielkanoc przygotowanie jaj faszerowanych ogórkiem, cytryną z chipsem Prosciutto. Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
4 jaj ugotowanych na twardo
4-5 łyżek posiekanej zielonej skórki ze świeżego ogórka
2-3 łyżki gęstego majonezu
4 łyżeczki soku ze świeżej cytryny + otarta skórka
sól i pieprz do smaku
2-3 kromki ciemnego chleba
2 łyżki masła
6 długich cieniutkich plastrów Prosciutto
otarta lub cieniutko posiekana skórka z ogórka
czerwona papryka w proszku do posypania
Chipsy i kruszonka: na początek przygotować chipsy z szynki i kruszonkę z chleba. W tym celu cieniutkie plastry szynki ułożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i umieścić w nagrzanym piekarniku. Opiekać przez 20 minut w 160*C. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Po wyjęciu będzie jeszcze miękka, ale w trakcie stygnięcia nabierze chrupkości. Chleb (bez skórki) pokruszyć drobno i najlepiej obsuszyć je odkryte wcześniej przez kilka godzin lub wstawić wraz z szynką do piekarnika.
Palone masło: na małej patelni lub rondelku rozgrzać masło, przechylić rondel nieco na bok, by całość masła zebrała się w załamaniu i utrzepywać je do czasu aż stanie się jasno brązowe czyli tak zwane palone. Na masło wrzucić okruchy suchego chleba i podprażać je przez chwilę aż wchłoną masło. Wyłożyć kruszonkę do osączenia na papierowy ręcznik.
Jajka: ugotować na twardo. Po 1 minucie gotowania we wrzątku zamieszać, by się odwróciły, a żółtka ścięły się po środku. Po 8 minutach wyjąć jajka z gotującej się wody i zahartować je pod zimną bieżącą wodą. Zimne jajka obrać, przekroić na pół i usunąć delikatnie żółtka do miseczki. Skórkę ogórka pokroić w cieniutkie paseczki. Nie dodawać jasnego miąższu, bo rozwodni masę jajeczną. Drobno posiekaną skórkę ogórka dodać do żółtek. Dodać też majonez, sok cytrynowy, skórkę cytrynową oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Masą napełniać połówki jajek, przybrać kawałkiem złamanego na skos chipsa z szynki, posypać kruszonką z chleba, skrawkami skórki z ogórka i cytryny oraz oprószyć po szczypcie czerwonej papryki.