piątek, 19 grudnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Na Każdą Pogodę: faszerowane jaja. W sam raz na Wielkanoc

Paweł Solarz
2018-03-29 10:39
2 min. czytania
A A
Hubert Sanecki, mistrz kucharski / Karol Żak / Radio Kielce

Hubert Sanecki, mistrz kucharski / Karol Żak / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

– Najlepsze są jaja klasy „O” – mówił w programie „Na każdą pogodę” Hubert Sanecki. Mistrz kucharski dodał, że na każdym opakowaniu z jajkami znajduje opis i kod, który potwierdza klasę jaja.

Najgorsze jest oznaczenie klasy „3”. Świeżość jaj łatwo sprawdzić wkładając je do rondla z wodą. Te, które zostały zebrane dawno i są już stare będą pływały na powierzchni wody. Zdrowe znajdą się na dole garnka – mówił szef kuchni w Willi Hueta w Kielcach.

Gość Radia Kielce radził także, aby dobrze ugotować jajko na twardo należy je włożyć na 6 minut do wrzącej posolonej wody. Sól ułatwi również obieranie jaj ze skorupek.

Część pierwsza:

Część druga:

Hubert Sanecki zaproponował na Wielkanoc przygotowanie jaj faszerowanych ogórkiem, cytryną z chipsem Prosciutto. Porcja dla 4 osób.

Czytaj również

Jakie rośliny na wielkanocny stół?

Jakie rośliny na wielkanocny stół?

2025-04-21
Skąd się wziął Śmigus - Dyngus?

Skąd się wziął Śmigus – Dyngus?

2025-04-21

SKŁADNIKI:
4 jaj ugotowanych na twardo
4-5 łyżek posiekanej zielonej skórki ze świeżego ogórka
2-3 łyżki gęstego majonezu
4 łyżeczki soku ze świeżej cytryny + otarta skórka
sól i pieprz do smaku
2-3 kromki ciemnego chleba
2 łyżki masła
6 długich cieniutkich plastrów Prosciutto
otarta lub cieniutko posiekana skórka z ogórka
czerwona papryka w proszku do posypania

Chipsy i kruszonka: na początek przygotować chipsy z szynki i kruszonkę z chleba. W tym celu cieniutkie plastry szynki ułożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i umieścić w nagrzanym piekarniku. Opiekać przez 20 minut w 160*C. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Po wyjęciu będzie jeszcze miękka, ale w trakcie stygnięcia nabierze chrupkości. Chleb (bez skórki) pokruszyć drobno i najlepiej obsuszyć je odkryte wcześniej przez kilka godzin lub wstawić wraz z szynką do piekarnika.

Palone masło: na małej patelni lub rondelku rozgrzać masło, przechylić rondel nieco na bok, by całość masła zebrała się w załamaniu i utrzepywać je do czasu aż stanie się jasno brązowe czyli tak zwane palone. Na masło wrzucić okruchy suchego chleba i podprażać je przez chwilę aż wchłoną masło. Wyłożyć kruszonkę do osączenia na papierowy ręcznik.

Jajka: ugotować na twardo. Po 1 minucie gotowania we wrzątku zamieszać, by się odwróciły, a żółtka ścięły się po środku. Po 8 minutach wyjąć jajka z gotującej się wody i zahartować je pod zimną bieżącą wodą. Zimne jajka obrać, przekroić na pół i usunąć delikatnie żółtka do miseczki. Skórkę ogórka pokroić w cieniutkie paseczki. Nie dodawać jasnego miąższu, bo rozwodni masę jajeczną. Drobno posiekaną skórkę ogórka dodać do żółtek. Dodać też majonez, sok cytrynowy, skórkę cytrynową oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Masą napełniać połówki jajek, przybrać kawałkiem złamanego na skos chipsa z szynki, posypać kruszonką z chleba, skrawkami skórki z ogórka i cytryny oraz oprószyć po szczypcie czerwonej papryki.

Tagi: WielkanocNa Każdą Pogodę

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Jakie rośliny na wielkanocny stół?

Jakie rośliny na wielkanocny stół?

2025-04-21
Skąd się wziął Śmigus - Dyngus?

Skąd się wziął Śmigus – Dyngus?

2025-04-21
Procesja Emaus idzie ulicami Sukowa

Procesja Emaus na ulicach Sukowa

2025-04-21
Ciepłe święta sprzyjają spacerom

Ciepłe święta sprzyjają spacerom

2025-04-20
Zatrzymajmy się przed tajemnicą pustego grobu
ZDJĘCIA

Biskup Andrzej Kaleta: Zróbmy wszystko, by światło zmartwychwstałego Chrystusa do nas dotarło

2025-04-20
19.04.2025. Kielce. Liturgia Wigilii Paschalnej / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Biskup Jan Piotrowski: pusty grób był dla Apostołów znakiem nadziei

2025-04-20
19.04.2025. Kielce. Liturgia Wigilii Paschalnej / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Wigilia Paschalna w kieleckiej katedrze: symboliczne przejście z ciemności do światła

2025-04-19
Wielkanoc w schronisku dla bezdomnych - wspólny stół i modlitwa

Wielkanoc w schronisku dla bezdomnych – wspólny stół i modlitwa

2025-04-19

ŚWIĘTOKRZYSKIE

Zniszczone tamy bobrowe nad Nidą. Minister klimatu interweniuje

Niebezpiecznie na drogach. Ucierpieli piesi

Wypadek na drodze krajowej. Trzy osoby ranne

Elektryczne autobusy pojawią się na nowych liniach

Ksiądz Mariusz Zakrzewski: spełniły się wszystkie moje marzenia

Radio Kielce zaprasza do kolędowania na kieleckim Rynku

Nowa turystyczna siła zaczyna działać w regionie

Koneccy strażacy mają nową siedzibę

Unijne miliony na nowe inwestycje w regionie

Prezes Targów Kielce na czele ogólnopolskiego gremium

podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • RAMÓWKA
  • AUDYCJE RADIA KIELCE
  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • ABONAMENT RTV
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
  • REGULAMIN KONKURSÓW
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • WARUNKI KORZYSTANIA
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • REGION
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLKRADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.