W Dworku Laszczyków w Kielcach było świątecznie i wiosennie. Sprawiła to pogoda, ale również piękne palmy, kolorowe kraszanki i pisanki oraz inne wielkanocne ozdoby przywiezione przez twórców ludowych z całego regionu.
Na dorocznym kiermaszu świątecznym robiono też zakupy na wielkanocny stół. Producenci spod znaku Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie oferowali wędliny, miody, sery, owoce i oleje.
Damian Matuszewski z rodzinnej masarni w Bęczkowie podkreśla, że okres przedświąteczny to dla jego firmy żniwa.
– Przygotowujemy się do nich bardzo starannie, żeby nie zawieść klientów, a wielu z nich poszukuje wyjątkowych, smacznych produktów – dodaje.
Zespół Bolechowiczanie z gminy Sitkówka-Nowiny oferował świąteczne ciasta.
– Sukces smacznego ciasta tkwi w produktach do niego użytych – uważa Krystyna Barycka, szefowa zespołu. – Najlepiej, żeby masło, ser, jaja i mąka nie były ze sklepu, ale pochodziły wprost z gospodarstwa – wyjaśnia.
Zawsze na kiermaszu jest Henryka Goraj. Twórczyni ludowa z okolic Ożarowa przywiozła w tym roku palmy wielkanocne wykonane z zasuszonych traw, bukszpanu i kolorowych kwiatów.
W Dworku Laszczyków otwarta została wystawa przybliżająca wierzenia związane z Wielkim Tygodniem, Dniem Zmartwychwstania Pańskiego i lanym poniedziałkiem. Ekspozycja będzie czynna do 20 kwietnia.