W Strzałkowie, w gminie Stopnica, powstanie nowoczesny inkubator przetwórczy. Będzie to drugi tego typu, po inkubatorze w Dwikozach, obiekt w regionie. Społeczna przetwórnia ma zachęcać do rozwijania przedsiębiorczości i promować zdrową żywność, a także pozwolić rolnikom w pełni wykorzystać uprawiane przez nich owoce i warzywa.
Jak informuje Ryszard Zych, burmistrz Stopnicy, przetwórnia powstanie w byłym budynku spółdzielni ogrodniczej, w którym przed laty prowadzony był skup owoców. Dodaje, że obiekt będzie przeznaczony przede wszystkim dla mieszkańców prowadzących małe gospodarstwa. Powstałe w przetwórni produkty, rolnicy będą mogli przeznaczyć na własny użytek lub na sprzedaż.
– Nie chodzi o produkcję przemysłową. Z przetwórni będą mogli nieodpłatnie korzystać przede wszystkim drobni rolnicy, koła gospodyń wiejskich i mieszkańcy, którzy uprawiają owoce i warzywa w przydomowych ogródkach – tłumaczy burmistrz.
– Chcemy propagować zdrową, własną żywność produkowaną z owoców i warzyw z własnych ogródków i sadów – dodaje.
W przetwórni ma funkcjonować m.in. wielofunkcyjne urządzenie do rozdrabniania i podgrzewania, a także kuchnia gazowa, piec konwekcyjny, mikser wielozadaniowy oraz suszarnia.
Inicjatywę władz gminy pozytywnie ocenia sołtys Strzałkowa, Grzegorz Rokosz. Jego zdaniem z przetwórni będzie korzystało wielu mieszkańców gminy.
– Dużą część owoców, które przywozi się z giełdy i nie da się ich już sprzedać, będzie można teraz przerobić na przykład na zdrowy i ekologiczny sok. Nie trzeba będzie ich wyrzucać. W pełni będzie można wykorzystać cały plon – uważa Grzegorz Rokosz.
Sołtys dodaje, że na terenie gminy jest wielu sadowników. Gmina słynie w szczególności z uprawy truskawek, a w tamtejszych sadach uprawiane są głównie jabłka, czereśnie, morele i brzoskwinie.
Prace adaptacyjne przy tworzeniu przetwórni mają się rozpocząć w tym roku. Będą kosztowały około miliona złotych. Gmina ubiega się o ich dofinansowanie z pieniędzy unijnych.