– W młodości bywamy aktywni ponad miarę, ale z czasem zaczynamy żyć wolniej. Zmienia się także nasze ciało. Dlatego powinniśmy o nie zadbać – powiedziała w „Na każdą pogodę” Olga Chaińska z klubu Expert Fitness z Kielc.
Trenerka wyjaśniła, że bardzo duży wpływ na to, jak się czujemy ma dieta. – Dlatego trzeba mądrze się odżywiać – mówiła.
Nie można zaspokajać głodu w pracy np. pączkiem. Dietetycy odradzają także zbyt ubogokaloryczne kuracje. Podstawą jest dobrze przemyślany jadłospis oraz odpowiednie do wieku ćwiczenia. Warto stosować dietę 1500 – 2000 kcal zawierającą produkty wzmacniające kości, łagodzące stres, chroniące przed anemią i utratą sił. Olga Chaińska tłumaczyła, że z wiekiem mamy tendencję do zaokrąglania się, bo zwyczajnie tempo przemiany materii maleje.
Jeśli mamy nadwagę należy ograniczyć kaloryczność diety i tak ją zmodyfikować, aby przyspieszyć przemianę materii. Produktami godnymi polecenia są np. potrawy z soczewicą, kaszami, dobrej jakości nabiałem, chudym mięsem. Do posiłków powinniśmy dodawać także przyprawy przyśpieszające metabolizm, takie jak papryczki chilli, kurkumę, czy imbir. Cały czas należy też ćwiczyć, aby, jak najdłużej utrzymać młodą sylwetkę radziła dietetyk i instruktorka fitness.
Pierwsza część rozmowy:
Druga część rozmowy: