Uginające się od ciężkostrawnych dań stoły to symbol naszych świąt. Dzisiaj, zgodnie z tradycją zasiądziemy przy wigilijnym stole, aby skosztować 12 potraw. Jak zjeść tyle dań, żeby następnego dnia czuć się dobrze?
Dietetyk Beata Bartosz informuje, że podczas wigilijnej kolacji nie trzeba sobie niczego odmawiać. Wystarczy wprowadzić kilka prostych zasad, które pozwolą spędzić święta zdrowo i w dobrym samopoczuciu.
– Przede wszystkim powinniśmy jeść rozsądnie, nie za dużo. W sposób oczywiście – urozmaicony, bo wigilia to tradycyjne 12 potraw. Możemy spróbować wszystkiego, ale po trochu, tak, żeby nie czuć przejedzenia. Wszystko trzeba traktować z rozsądkiem i umiarem – zaznaczyła dietetyk.
Jeśli jednak okaże się, że nie uda nam się powstrzymać łakomstwa i poczujemy ciężkość żołądka, wtedy powinniśmy postawić na sport – dodaje Beata Bartosz. Oczywiście nie jakiś intensywny, ale spacer czy zabawa z dziećmi powinny pomóc. Druga sprawa to zioła, które rozluźniają żołądek a także ciepła woda. Warto również napić się wigilijnego kompotu, który łagodzi przejedzenie – powiedziała Beata Bartosz.
Co roku w okresie świątecznym na Szpitalny Oddział Ratunkowy trafia od kilkunastu do kilkudziesięciu osób skarżących się na bóle żołądka, niestrawność i zatrucia pokarmowe. Lekarze apelują, by pacjenci z drobnymi dolegliwościami zgłaszali się nie na SOR, a do najbliższej przychodni dyżurującej w ramach nocnej i świątecznej opieki medycznej. Ich wykaz znajduje się TUTAJ.