Zakupy przedświąteczne i wspólne kolędowanie – w Dworku Laszczyków w Kielcach odbył się doroczny Kiermasz Bożonarodzeniowy. 30 wystawców, m.in. producenci rolni, członkinie kół gospodyń wiejskich i twórcy ludowi prezentuje i sprzedaje swoje wyroby.
Elżbieta Osman, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego „Z dala od zgiełku” w Brodach koło Pierzchnicy, która przyjeżdża na kiermasz od wielu lat, przygotowała potrawy wigilijne i świąteczne.
Świąteczne potrawy z karpia: marynowane i wędzone, pierogi i pasztety oferuje Bożena Druh z największego w regionie świętokrzyskim Gospodarstwa Rybackiego Górki w gminie Wiślica.
Na kiermaszu można nabyć wędliny tradycyjne i sery znanych w regionie wytwórców należących do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Wiele stoisk oferuje ozdoby choinkowe. Jadwiga Brzoza z Zespołu Obrzędowego Kowalanki z Kowali w gminie Sitkówka- Nowiny wytwarza bombki i łańcuchy z bibuły i słomy, metodami, które są przekazywane w jej rodzinie z pokolenia na pokolenie.
W Dworku Laszczyków czynna jest też okolicznościowa wystawa, poświęcona kulturze Łemków i sposobowi spędzania przez nich Świąt Bożego Narodzenia.