Ponad 40 świątecznych kramów stanęło na miejskim rynku w Busku-Zdroju. Swoje wyroby na kiermaszu prezentowały koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, szkoły i ludowi rękodzielnicy.
Plac Zwycięstwa wypełnił się dźwiękami kolęd oraz zapachami wigilijnych i świątecznych potraw. Można było kupić szereg oryginalnych bożonarodzeniowych ozdób. Swoje wyroby, głównie dania wigilijne, oferowały m.in. panie ze Stowarzyszenia Stopniczanki ze Stopnicy. Jak mówi Wioletta Ciećko, oferta była bardzo bogata. Na stołach znalazły się m.in.: suszone i marynowane grzyby, kasza jaglana ze śliwkami, kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, a także słodkie wypieki: makowce, serniki, jabłeczniki i pierniki.
– To prawdziwe specjały z naszej królewskiej ziemi stopnickiej. Smakowanie tych produktów może sprawić, że poczujemy się jak w niebie – przekonuje Wioletta Ciećko.
Z kolei na straganie Koła Gospodyń Wiejskich ze Skotnik Małych można było znaleźć również paszteciki, gołąbki z kaszą gryczaną, a także żytni i gryczany zakwas na żurek. Robert Dąbal, dyrektor buskiego Centrum Kultury podkreślił, że kiermasz co roku cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców całego powiatu buskiego oraz przebywających w mieście na kuracji gości.
– Powoli zaczyna nam brakować miejsca, by pomieścić wszystkie stragany – podkreślił Robert Dabal.
Organizatorem kiermaszu był Urząd Miasta i Gminy oraz Buskie Samorządowe Centrum Kultury.