– To dobry czas, aby już kupić żywe drzewko powiedziała w „Na każdą pogodę” Anna Wielgus z Agrocentrum Kielce. Ekspertka radziła, że przy wyborze choinki trzeba zwrócić uwagę na jej świeżość. Poznamy to po elastyczności gałązek, igły powinny się błyszczeć i być jędrne. W domu – jak zaznaczyła Anna Wielgus – drzewko powinno być przechowywane w chłodnym miejscu.
Dodatkowo podlewamy i zraszamy taką choinkę. W przypadku drzewek w donicach staramy się, aby ten czas w pomieszczeniu był jak najkrótszy. Dlatego najlepiej ubierać taką choinkę w Wigilię i zaraz po świętach stopniowo przenosić ją do coraz chłodniejszych pomieszczeń, aby wiosną wsadzić w ogrodzie.
Ekspertka stwierdziła, że najtrwalsze będą cięte jodły kaukaskie, świerki kłujące i sosny: pospolita, himalajska i żółta. Coraz popularniejsze w domach stają się ostrokrzewy, poinsecja, czyli gwiazda betlejemska i kaktusy bożonarodzeniowe – dodała Anna Wielgus z Agrocentrum Kielce.
Część pierwsza:
Część druga: