– Weganizm to jedna z odmian radykalnego wegetarianizmu, która zakłada wykluczenie z jadłospisu mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym jaj i nabiału – tłumaczyła w „Na każdą pogodę” Dorota Wawrzycka.
Dietetyk wyjaśniła, że każdy produkt w naszej dotychczasowej diecie można zastąpić innym, pochodzenia roślinnego. Dla przykładu do diety wprowadzamy produkty na bazie zbóż, takich jak: pszenica, ryż, żyto, proso, owies, oraz owoce i warzywa. Można jeść także rośliny strączkowe, orzechy, grzyby, rośliny oleiste (siemię lniane, słonecznik, sezam i pestki dyni) i glony morskie.
Ważny jest także sposób przygotowywania potraw dodała dietetyk. O ile to możliwe, najlepiej jeść produkty surowe, zwłaszcza warzywa i owoce. Dorota Wawrzycka zaznaczyła, że chcąc zmienić swoje kulinarne zwyczaje, dobrze jest skonsultować się najpierw ze specjalistą dietetyki.
Część pierwsza:
Cześć druga: