Szlak kulinarny „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” powiększył się o 20 kolejnych podmiotów z powiatów: buskiego, starachowickiego, pińczowskiego i staszowskiego. Dołączyły one do istniejących 32 miejsc produkujących i serwujących tradycyjną żywność regionalną w powiatach: kieleckim, sandomierskim, ostrowieckim i opatowskim.
Certyfikat szlaku otrzymało m. in. Gospodarstwo Rybackie „Rytwiany”, wytwarzające rytwiańskiego karpia wędzonego. Reprezentująca gospodarstwo Krystyna Tyniec ma nadzieję, że dzięki przynależności do marki, produkt, który już otrzymał wiele nagród, będzie jeszcze bardziej spopularyzowany.
Szlak powstał trzy lata temu. Jego ideą jest promowanie miejsc, w których wytwarza się i podaje produkty tradycyjne: chleb, wędliny, sery, miody i wina oraz potrawy, charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego. Należą do niego rolnicy, właściciele gospodarstw agroturystycznych, rzemieślnicy i restauratorzy.
– Z myślą o turystach powstała mapa pokazująca te miejsca, a uczestnicy szlaku reklamują się nawzajem – mówi Barbara Płochocka z Winnicy Płochockich, która jest w „kuźni” od samego początku.
Imprezie w Tokarni, nad którą patronat honorowy objął minister rolnictwa i rozwoju wsi, towarzyszyła prezentacja oferty Świętokrzyskiej Kuźni Smaków.