Jak zwiększyć dochody gospodarstw ekologicznych? W jaki sposób zwiększyć możliwości sprzedaży produktów prosto z gospodarstwa? – odpowiedzi na te i podobne pytania szukają uczestnicy seminarium „Z pola do garnka – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”. Spotkanie odbywa się w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
– Właściciele gospodarstw ekologicznych widzą potrzebę wzajemnego współdziałania, w celu poszerzenia ofert sprzedaży, dzięki czemu łatwiej będzie pozyskać klientów – przekonuje Tomasz Gorski, rolnik z powiatu koneckiego.
Innym pomysłem na zwiększenie dochodów w gospodarstwie ekologicznym jest przetwórstwo. Przykładem może być własna produkcja soków w gospodarstwach sadowniczych, ciesząca się sporym zainteresowaniem klientów, którzy chętnie zaopatrują się w te produkty u gospodarzy.
– W najbliższym czasie kilka tysięcy rolników w całym kraju przejdzie szkolenie dotyczące przetwórstwa swoich produktów – zapowiada Marian Szałda, kierownik Działu Rolnictwa Ekologicznego w Ośrodku Doradztwa w Modliszewicach.
W Świętokrzyskiem jest 850 gospodarstw ekologicznych.