W Parku Etnograficznym w Tokarni zorganizowano Święto Chleba. W jego trakcie prezentowano ludowe obrzędy regionu świętokrzyskiego, związane z czasem żniw i zbiorem plonów.
Karolina Musiał z Piekarni pod Telegrafem informuje, że na stoisku jej firmy jest wiele rodzajów chleba. – Począwszy od chlebków na mące pszenno-żytniej, zakwasie czy drożdżach a skończywszy na chlebach ozdobnych. Wszystko dekorowali nasi piekarze – dodaje Karolina Musiał.
Właścicielka Piekarni R.Dobrowolscy informuje natomiast, że jej piekarnia specjalizuje się w chlebie żytnim. – Na chleb żytni kielecki mamy znak jakości uznany przez Unię Europejską. Od 50 lat nie zmieniliśmy receptury i mamy to udokumentowane, a chleb ma właściwości prozdrowotne – powiedziała Halina Dobrowolska.
Uroczystości rozpoczęła msza plenerowa z udziałem zespołów ludowych. Następnie przekazano pływający młyn „Bździel”, który przez następny rok będzie promował Muzeum Wsi Kieleckiej na Zalewie w Pińczowie.