Młócenie cepem, siekanie słomy za pomocą sieczkarni kieratowej oraz przemiał zboża w żarnach – to tylko niektóre atrakcje Święta Chleba w Parku Etnograficznym w Tokarni. Impreza rozpocznie się w południe mszą świętą plenerową przed kościołem z Rogowa.
– Coroczne wydarzenie organizowane przez Muzeum Wsi Kieleckiej jest przywoływaniem dawnych zwyczajów i tradycji powstawania chleba oraz dożynek, czyli dziękczynienia za plony – mówi rzeczniczka muzeum Beata Ryń.
Raz w roku, właśnie podczas Święta Chleba uruchamiany jest zabytkowy wiatrak z Dębna. Odbędzie się w nim pokaz przemiału zboża. Z kolei nad czarną Nidą zaplanowano uroczyste przekazanie młyna pływającego – „Bździela” samorządowi pińczowskiemu. Przez najbliższy rok młyn pływający będzie promował Muzeum Wsi Kieleckiej na Zalewie Pińczowskim.
W dorocznym Święcie Chleba zapowiedziało udział ponad 70 wystawców, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne i piekarnie, proponując tradycyjne produkty i potrawy regionalne. W zagrodzie z Daleszyc będą na oczach widzów wypiekane podpłomyki oraz ubijane masło. Beata Ryń zapowiada, że dobrego jedzenia nie zabraknie.
Zapewniono też wiele atrakcji dla najmłodszych, a na scenie prezentować się będą zespoły ludowe. Impreza w Tokarni potrwa do 18.00.