W sobotę drugiego września, będzie można przygotować potrawę inspirowaną historią i tradycją ulicy Bodzentyńskiej w Kielcach. Wspólne gotowanie będzie związane z warsztatami kulinarnymi. Odbędą się one w jadłodajni „11.30”.
Zajęcia poprowadzi kielecki kucharz i bloger Max Przybylski, który pomoże uczestnikom ugotować potrawę inspirowaną historią i tradycją tej ulicy.
Ponieważ przy Bodzentyńskiej mieszkali przed wojną raczej ubodzy mieszkańcy, dlatego wybrano niedrogą zupę na bazie młodej kapusty tzw. parzybrodę. Nazwa wywodzi się stąd, że ciągnąca się gorąca kapusta może poparzyć brodę.
Ponieważ znakiem rozpoznawczym kuchni Maxa Przybylskiego jest wykorzystanie dzikich roślin jadalnych, danie będzie doprawione nasionami dzikiej marchewki, dzikim oregano oraz macierzanką. Parzybroda będzie gotowana wspólnie, każdy z uczestników będzie odpowiedzialny za inny element zupy. Po ugotowaniu, potrawa zostanie rozdana przechodniom.
Sobotnie warsztaty kulinarne są inauguracją cyklu wydarzeń i konsultacji społecznych dotyczących ulicy Bodzentyńskiej, która dzięki pomysłom mieszkańców ma zostać zrewitalizowana. Inicjatywa jest realizowana przez Instytut Dizajnu oraz Urząd Miasta. Na część środkową ulicy Bodzentyńskiej przeznaczone będzie 1,5 mln złotych.
Organizatorzy akcji liczą, że oprócz zmiany wizerunku stających tam budynków uda się także zmienić charakter tej części miasta. Chcą nawiązać do historii i faktu że przy Bodzentyńskiej mieszkało wielu rzemieślników. Chcą zapraszać współczesnych przedstawicieli różnych zawodów by mogli na ulicy świadczyć swoje usługi.
Konsultacje z mieszkańcami odbywać się będą w formie specjalnych warsztatów i rozmów. Będą to między innymi warsztaty gastronomiczne i spacery historyczne.
Warsztaty rozpoczną się o godzinie 15.30 w jadłodajni „11.30”.