W Łagowie odbyły się Dożynki Powiatu Kieleckiego i Gminy Łagów. Wielkie święto rolników i wsi – wieńczące czas wytężonego trudu – rozpoczęła dziękczynna Msza Święta, odprawiona w uznaniu dla ciężkiej i odpowiedzialnej pracy na roli.
Starosta kielecki, Michał Godowski powiedział, że wyniki w rolnictwie nie zależą jedynie od wkładu pracy, ale w dużej mierze od nieprzewidywalnej pogody.
– W jednym roku mróz, deszcze lub susza potrafią w krótkim czasie zniweczyć wielomiesięczny wysiłek, innym zaś razem zbiory są tak duże, że cena spada sprawiając produkcja staje się nieopłacalna – powiedział.
Jednym z najważniejszych punktów corocznych dożynek jest prezentacja, ocena i wybór najpiękniejszego wieńca dożynkowego. Jak powiedziała Stanisława Żebrowska, sołtys Duraczowa, ładny wieniec wymaga kilkutygodniowej pracy. Do jego wykonania używa się produktów z tegorocznych zbiorów. Każdy z wieńców jest inaczej ozdobiony, ale w każdym wieńcu muszą znaleźć się 4 zboża: żyto, pszenica, owies i jęczmień.
Dożynki były też okazją do pokazania dorobku artystycznego wszystkich gmin powiatu kieleckiego. Zaprezentowało się wiele zespołów folklorystycznych, rękodzielnicy, stragany z ekologicznymi wyrobami, ale była to również okazja do przypomnienia dziedzictwa kulinarnego regionu.