„Wesele – Stacja: wakacje” – taki czekoladowy napis pojawił się na pięknym, jagodowo-malinowym, przystrojonym marcepanowymi różyczkami torcie weselnym przygotowanym specjalnie na dziś przez cukiernię „Dorotka”.
Na słodkim stole w radiowym ogródku nie zabrało także innych słodkości. Ptysie, sernik z brzoskwiniami, z galaretką, oblany czekoladą, a nawet babeczki ze szpinakiem – właśnie takich pyszności spróbowali słuchacze, którzy przyszli do radiowego ogrodu. Dorota Burak z cukierni „Dorotka” opowiadała, jak dzisiaj wyglądają weselne torty, jakie smaki wybierają nowożeńcy oraz jakie ciasta muszą być na przyjęciu. Podstawą są sernik i szarlotka. Mistrzyni cukiernictwa wyjaśniła również, że musi być makowiec, aby parze młodej nigdy nie zabrakło pieniędzy.
Fot. Bartosz Koziej / Pani Dorota Burak i Paweł Solarz
Fot. Bartosz Koziej / Wypieki pani Doroty
„Stacja: Wakacje!” odwiedziła również Solec Zdrój, który może się pochwalić basenami termalnymi i jedynym w Polsce basenem solankowo-siarczkowym. Przed urzędem gminy mieszkańcy czytali następny fragment „Wesela” oraz mogli zagrać w kapsle.
Fot. Bartosz Koziej / Goście Stacji: Wakacje!