Filet z kurczaka nadziewany kaszą gryczaną – to potrawa, która zwyciężyła w 10. jubileuszowym konkursie „Na najsmaczniejszą potrawę Powiatu Kieleckiego”. Danie przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej. Finał konkursu odbył się na rynku w Rakowie.
Do kulinarnych zmagań stanęło 31 ekip z 18 gmin. Zadaniem drużyn było przygotowanie potraw, których głównym składnikiem jest kasza. Na rynku w Rakowie były m.in: pierogi nadziewane kaszą, smalec z jej dodatkiem czy tak zwana „kasza po chłopsku” podawana ze startymi ziemniakami i dużą ilością warzyw.
Barbara Grzesik, przewodnicząca koła gospodyń wiejskich z Woli Jachowej i autorka zwycięskiego dania tłumaczy, że przygotowanie takiej potrawy nie jest łatwe i wymaga wiele czasu. Filet nadziewany jest kaszą gryczaną, do tego podawana jest kasza pęczak z kurkami leśnymi, fasolką szparagową. Specyficznego smaku nadaje potrawie dodawany do niej bób. Potrawa przyprawiana jest pieprzem solą i tymiankiem.
Z kolei Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Macieżanka” z Miedzianej Góry na dzisiejszy konkurs przygotowały Gryczniok. Wanda Toporek z koła tłumaczy, że jest to stara potrawa wiejska jednak z drobnymi modyfikacjami. Kasza gryczana gotowana jest na grzybowym bulionie, dodaje się do niej kozi ser i grzyby zapieczone na maśle. Następnie wszystko zapieka w piekarniku.
Konkurs organizowany jest przez Starostwo Powiatowe w Kielcach. Z okazji jubileuszowej edycji w planach jest wydanie książki kucharskiej z przepisami potraw, które od 2008 roku pojawiały się na konkursie.