Na zamku Krzyżtopór w Ujeździe odbyła się Letnia Biesiada Rycerska, w czasie której turyści mogli skosztować potraw przyrządzonych przez prawdziwych mistrzów kuchni – Mariusza Szweda i Paulinę Budny.
Kulinarna bitwa na dwie patelnie połączona z piknikiem rycerskim odbyła się w zamku Krzyżtopór w Ujeździe. Głównym punktem programu była degustacja potraw przygotowanych przez finalistów jednego z telewizyjnych programów kulinarnych.
Do rywalizacji stanęli: Klaudia Budny i Maciej Szwed. Na specjalnych patelniach plenerowych powstawały: gulasz z kurczaka z trzykolorowym makaronem, zupa tajska i dziczyzna z pęczakiem. Maciej Szwed podkreśla, że warto wracać do dawnych przepisów, szczególnie do zapomnianej dziczyzny i kaszy. Na pikniku w Ujeździe można było też zobaczyć jak wyglądało codzienne życie dawnej szlachty. Grupa rekonstrukcyjna Sarmata rozbiła obóz rycerski na dziedzińcu zamku.
Niektórzy przymierzali 17-wieczne zbroje, inni poznawali tajniki kuchni staropolskiej. Dowiedzieli się czym był widelec diabelski i dlaczego pieczyste podawano na chlebie. Turyści podkreślali, że przygotowane potrawy były bardzo smaczne. Największe zainteresowanie wzbudziła dziczyzna. Czekali na nią zwłaszcza panowie.
Dyrektor obiektu Janusz Wójcik zapowiada kolejne pikniki o charakterze rycersko – kulinarnym. Ten organizowany dziś to pierwsza tego typu impreza. Jej powodzenie świadczy o tym, że podobne spotkania trzeba organizować jak najczęściej. Można w ten sposób połączyć dwie pasje – turystykę i kulinaria.
Ukoronowaniem biesiady rycerskiej w Ujeździe była bitwa o srebrną chochlę. Turniej miał charakter konkursu wiedzy o kuchni staropolskiej. Pytania zadawali na przemian kucharze i czonkowie bractwa rycerskiego. Zwyciężczyni prawidłowo odpowiedziała na wszystkie pytania.
Nagrodą była srebrna chochla Zamku Krzyżtopór.