Raport Dnia nadaliśmy dziś ze studia plenerowego w gospodarstwie agroturystycznym „Pod Bukiem” w Śniadce II niedaleko Bodzentyna.
Miejsce rozbrzmiewa dziecięcym śmiechem i muzyką. To jedyne gospodarstwo w powiecie kieleckim, posiadające kartę kwalifikacyjną obiektu, która pozwala przyjmować grupy szkolne. Dziś 10-dniowe kolonie artystyczne zakończyło pięćdziesięcioro dzieci z Krakowa i Myszkowa. Nie na długo jednak „Pod Bukiem” opustoszało, bo po południu spodziewana jest grupa seniorów z Drezdenka.
Gości zachwyca widok: pasmo Łysogór – od Łysicy po Łysą Górę na Świętym Krzyżu.
Specjalnością kulinarną gospodarzy są własne wyroby wędliniarskie, a pochodząca stąd „szynka wiejska ze spyrką” otrzymała I miejsce w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Gospodarstwo leży też na szlaku „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, a właścicielka Teresa Grzejszczak słynie z przetworów z własnych truskawek i innych owoców.