Kielce stały się stolicą smakoszy potraw z całego świata. Przy ulicy Sienkiewicza zaparkowały foodtrucki. Raffaele Esposto z foodtrucka „U Włocha” przyjechał do Kielc z Tarnowa. W swojej ofercie ma m.in. włoski kebab. Sam robię ciasto od pizzy i dodaję sałatę, świeżo krojone pomidory oraz kurczaka i ser mozarella – powiedział.
Według niego foodtrucki mają wiele zalet. Przede wszystkim nie trzeba czekać na klientów, bo to kucharze przyjeżdżają do chętnych. Ponadto można zobaczyć inne miasta w kraju i poznać wiele osób. Wszystkie składniki muszą być kupowane na bieżąco, dlatego są świeże.
Oprócz potraw polskich oraz włoskich w stolicy regionu świętokrzyskiego można spróbować dań greckich i belgijskich. Kucharze uważają, że zainteresowanie potrawami na razie nie jest duże, ale liczą na to, że od dzisiaj ich dań będzie próbowało wiele osób.
Mobilne restauracje będą działać w sobotę w godzinach od 12.00 do 22.00, natomiast w niedzielę od 12.00 do 20.00.