56 produktów, pochodzących od rolników, gospodarstw agroturystycznych i kół gospodyń wiejskich znalazło się w tegorocznym finale wojewódzkim konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Impreza odbędzie się w Parku Miejskim w Kielcach, a towarzyszyć jej będą: kiermasz tradycyjnej żywności przygotowany przez członków Sieci Nasze Kulinarne Dziedzictwo Świętokrzyskie i koncert laureatów Buskich Spotkań z Folklorem.
Organizowany od 17 lat konkurs promuje tradycyjne produkty, a ich wytwórcy mają szanse na dodatkowe dochody – uważa Teresa Wąsik ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Konkurs jest dowodem na to, że w polskiej wsi tkwi ogromny potencjał. Podkreśla tradycję kulinarną, która może stać się osobliwością regionu, stanowić jego wizytówkę i atrakcję turystyczną, a także służyć do budowy marki regionu i jej promocji. Zdrowe, regionalne wyroby cieszą się rosnącą popularnością w naszym regionie i kraju. Coraz chętniej Polacy sięgają po lokalne produkty, doceniając ich unikatowy smak i wysoką jakość. Dzięki rozwojowi rynku żywności naturalnej oraz jego promocji można dotrzeć do znakomitych produktów tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych – mówi Sławomir Neugebauer z Urzędu Marszałkowskiego.
Najwięcej produktów pochodzi tradycyjnie z powiatu kieleckiego, ale w tym roku sporo też jest z powiatów: staszowskiego i starachowickiego. Konkurs rozegrany będzie w kilku kategoriach. Dużą popularnością cieszą się produkty mięsne i napoje. Nowością są też rodzime oleje, które zgłosiły aż 4 zakłady. Początek wydarzenia w Parku Miejskim w Kielcach o godzinie 11.00. Finał konkursu i wręczenie nagród o godzinie 16.00. Nie zabraknie także muzyki. Będzie można posłuchać koncertu laureatów tegorocznych Buskich Spotkań z Folklorem.