Kiełbasa wiejska od Bonarka, ser Edward, bulwa skarżyska, sodziaki i stary piernik Mikołajowej z Mirca – to tylko niektóre produkty zgłoszone do 17. Konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Przedsięwzięcie organizowane jest w stolicy regionu wspólnie z koncertem laureatów Buskich Spotkań z Folklorem. Odbędzie się w Parku Miejskim w Kielcach w najbliższą niedzielę.
– Wychodzimy naprzeciw modzie na tradycyjne jedzenie i rosnącą popularność muzyki ludowej – zapowiada marszałek województwa świętokrzyskiego Adam Jarubas. Za przykład udanej imprezy podaje koncert w Parku Etnograficznym w Tokarni połączony z wręczeniem nagród w naszym dorocznym konkursie „Jawor – u źródeł kultury”.
W konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” jurorzy ocenią 56 produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz napoje regionalne, zarówno bezalkoholowe, jak i alkoholowe. Wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców muszą posiadać tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę. Najwięcej produktów pochodzi z powiatu kieleckiego – mówi Teresa Wąsik ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Dużo zgłoszeń było także z powiatów: opatowskiego, skarżyskiego i staszowskiego.
W najbliższą niedzielę w kieleckim Parku Miejskim odbędzie się także kiermasz tradycyjnej żywności, przygotowany przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.