Około 400 uczniów gimnazjów z powiatu kieleckiego wzięło udział w Dniu Otwartej Szkoły, który odbył się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Uczestnicy zapoznali się z ofertą edukacyjną placówki, a także wzięli udział w przygotowanych na ten dzień wykładach, prelekcjach, zajęciach sportowych i konkursach. Młodzież miała okazję poznać kadrę nauczycielską, a także porozmawiać z uczniami, którzy chętnie opowiadali o zaletach szkoły.
– Przede wszystkim jest to szkoła, która gwarantuje dobrą przyszłość, dobry zawód, bo ludzie zawsze jedli i jeść będą. Po prostu, po jej skończeniu łatwo można znaleźć pracę – powiedziała Kasia. Dodała, że Dzień Otwarty, to dobra okazja, aby podjąć decyzję o wyborze szkoły.
W wydarzeniu udział wzięli gimnazjaliści, których interesuje gotowanie, mający pewność, że chcą swoją przyszłość związać z zawodem kucharza, cukiernika bądź dietetyka.
– Lubię gotować, lubię też robić torty, wypieki. Myślę, że zastanowię się dosyć poważnie nad wyborem tej szkoły – mówiła Gabrysia.
Z kolei Wiktoria w trakcie Dnia Otwartego podjęła decyzję o złożeniu dokumentów do tej właśnie placówki. Jak twierdzi, przekonała ją atmosfera w szkole oraz oferta kształcenia.
Największym zainteresowaniem cieszyła się pracownia gastronomiczna, przystosowana do praktycznej nauki zawodu, a także spotkanie z zawodnikami Vive Tauronu Kielce. Słoweniec Dean Bombac oraz Chorwat Manuel Strlek zostali przywitani tortem w barwach klubowych, przygotowanym przez uczniów Zespołu Szkół. Podczas tego spotkania młodzież zadawała wiele pytań dotyczących diety sportowców, a także ich dalszych planów zawodowych.
Dyrektor placówki Małgorzata Banasik-Rusak powiedziała, że temat zdrowej żywności jest szkole bardzo bliski, ponieważ znajduje się ona wśród reprezentantów sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, co bezpośrednio wiąże się z promocją regionalnej żywności.
Dzisiejsze wydarzenie odbyło się pod patronatem Radia Kielce.