– Sztuką jest dobre ugotowanie jajek na miękko i twardo – powiedział w „Na każda pogodę” Rafała Korus szef kuchni w Best Western Grand Hotel Kielce. Gość dodał, że jajka to doskonały produkt do wykorzystywania w wielu potrawach. Dlatego gotując jajka na miękko należy włożyć je do wrzącej wody na 3-4 minuty, a na twardo na 8-10 minut.
Tak zwane jajka molet, w których białko jest ścięte, a żółtko jeszcze płynne gotuje się około 6 minut. Rafał Korus zaproponował przygotowanie sałatek i past jajecznych. Oto jeden z przepisów: śledź matias krojony w kostkę, burak pieczony pokrojony w kostkę, cebula pokrojona w drobna kostkę i jajka na twardo, świeży koper i gęsta, kwaśna śmietana wymieszana z majonezem. Produkty przekładamy warstwami. Górę dekorujemy siekanym jajkiem i koprem.
Pierwsza część rozmowy:
Druga część rozmowy: