Jakie potrawy spożywano na dawnej kieleckiej wsi w czasie Świąt Bożego Narodzenia oraz dlaczego w okresie świątecznym w kieleckich chałupach były snopki zboża? Odpowiedzi na te i inne pytania zawiera najnowsza publikacja Muzeum Wsi Kieleckiej „Magia Świąt. Zimowy cykl w tradycji i zwyczajach mieszkańców kieleckiej wsi”.
Autorka Ewa Tomaszewska mówi, że książka powstała na podstawie badań etnograficznych, prowadzonych w ubiegłym roku z najstarszymi mieszkańcami wsi powiatów: kieleckiego buskiego, jędrzejowskiego i włoszczowskiego. Autorka rozmawiała z osobami które pamiętają jeszcze zwyczaje które kultywowano w pierwszej połowie XX wieku, a o których obecnie często już się nie pamięta.
Publikacja jest wielowątkową opowieścią nie tylko o samych świętach, ale całym zimowym cyklu od Adwentu do Środy Popielcowej. Opisane są tradycje związane z Andrzejkami, Mikołajem i przygotowaniami do świąt. Najwięcej zwyczajów, co oczywiste, jest związane z Wigilią i świętami oraz przywitaniem Nowego Roku. Badania etnograficzne zwyczajów świątecznych na dawnej kieleckiej wsi będą kontynuowane.