Produkty regionalne między innymi miody i wędliny można kupić na ulicy Sienkiewicza w Kielcach. Do niedzieli na głównym deptaku miasta trwać będzie jarmark rękodzieła i produktów regionalnych. Swoje wyroby prezentuje około 60 wystawców.
Zbigniew Prusarczyk, przyjechał do Kielc z okolic Białegostoku. Na swoim stoisku oferuje podlaskie wędliny. Swoje wyroby przygotowuje według tradycyjnego domowego przepisu. Wędliny przyprawia ziołami np. tymiankiem czy rozmarynem. Jak mówi w tradycyjnym wędzeniu nie ma mowy o używaniu chemicznych konserwantów, aby szynka pozostawała dłużej świeża tradycyjnie pekluje się ją solą. Ważne jest również drewno, w jakim mięso jest wędzone. Najlepiej wykorzystać to z drzew owocowych np. śliwy, czy czereśni wtedy wędliny nabierają wyjątkowego zapachu i koloru – tłumaczy.
Jak informują organizatorzy jarmarkowi będzie towarzyszyć biesiadna muzyka oraz degustację. W niedzielą odbędą się zajęcia z carvingu, czyli rzeźbienia w owocach. Stoiska przez cały weekend będą czynne w godzinach 10-20.