Zapraszamy do przeczytania przepisów na dania z karczochów, jakie nadesłali słuchacze Radia Kielce! Zachęcamy również innych do wysyłania swoich pomysłów na takie dania na adres: wakacje@radio.kielce.pl
Kamil Stefański:
Zupa z karczochów
Składniki:
10 młodych karczochów
2 przekrojone na pół cytryny – do nacierania
½ szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki wytrawnego
białego wina
1 l bulionu z drobiu
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Obrywamy dolne, grube liście i obieramy karczochy, aby odsłonić ich serca. Przycinamy łodygi i dolne części serc. Nacieramy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Rozgrzewamy oliwę w dużym garnku. Wrzucamy serca karczochów i krótko podsmażamy ze wszystkich stron, nie dopuszczając, by się zrumieniły. Dodajemy białe wino i gotujemy, aż płyn odparuje. Wlewamy bulion drobiowy, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 8-12 minut, aż serca są miękkie, gdy nakłujemy je czubkiem noża. Karczochy wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku, płyn zachowujemy.
Przygotowanie zupy:
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy liście i okrawki karczochów i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną się przyrumieniać. Dodajemy cebulę i czosnek i dusimy, aż zmiękną. Wlewamy wino i gotujemy, dopóki większość płynu nie odparuje. Dolewamy bulion drobiowy i gotujemy 3 minuty. Dodajemy śmietanę, mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 1 godzinę. Dodajemy połowę płynu, w którym gotowały się karczochy, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze 2 minuty. Wszystko razem miksujemy w malakserze i przecieramy przez gęste sitko. Gotowa zupa powinna mieć konsystencję rzadkiego kremu z groszku – w razie konieczności należy ją odparować na małym ogniu.
Sylwester Haba:
KARCZOCHY Z SOSEM Z KOLENDRY – składniki:
- 4 średnie karczochy
- 4 cienkie plasterki świeżego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeże liście kolendry
- 1 cytryna
- (lepiej limonka)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki majonezu niskotłuszczowego
KARCZOCHY Z SOSEM Z KOLENDRY – sposób przygotowania: Usuwamy grube, zewnętrzne liście, a ostre końce pozostałych ucinamy nożyczkami. Wstawiamy karczochy do dużego garnka. Wlewamy 5 cm wody, imbir i sok z cytryny. Gotujemy pod przykryciem aż będą miękkie. W malakserze miksujemy kolendrę, posiekane skórkę limonki i czosnek, dodając sok z limonki i pozostałe składniki sosu (oprócz majonezu), aż powstanie jednolita pasta. W misce mieszamy pastę z majonezem i podajemy, najlepiej w małych miseczkach, obok każdego talerza z karczochem.
Władysława Zapała:
KARCZOCHY ZAPIEKANE Z SEREM – składniki:
1 puszka serc karczochów (390 g)
10 dag miękkiego koziego sera
100 ml oliwy
kilka gałązek ulubionych świeżych ziół (majeranku tymianku i rozmarynu)
2-3 ząbki czosnku
1 świeża ostra papryczka
1 łyżka miodu
KARCZOCHY ZAPIEKANE Z SEREM – sposób przygotowania: Odcedź serca karczochów, przełóż je do miski. Oliwę wlej do miseczki, włóż do niej zioła, obrane i rozkrojone na pół ząbki czosnku oraz umytą i rozciętą papryczkę. Przygotowaną oliwę wymieszaj z miodem, zalej karczochy, przykryj i pozostaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wyjmij karczochy z marynaty, ułóż w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu każdego ułóż porcję sera. Zapiekaj w temp. 220°C, aż ser się stopi i przyrumieni.
Karczochy w sosie na zimno:
-karczochy oczyścić wypłukać i ugotować z dodatkiem soli i cukru. Ugotować na twardo tyle jajek ile mamy karczochów, obrać . Do każdego karczocha włożyć jajo ułożyć na półmisku i polać sosem jogurtowym. Sos: szklanka gęstej śmietany, natka pietruszki , szczypiorek, koperek, bazylia, sól. Smacznego. Helena Minuczyc