niedziela, 8 czerwca 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Słuchacze radzą: Przepisy na danie z karczochów!

Karol Żak
2016-06-28 11:01
3 min. czytania
A A
Karczochy / Internet

Karczochy / Internet

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Zapraszamy do przeczytania przepisów na dania z karczochów, jakie nadesłali słuchacze Radia Kielce! Zachęcamy również innych do wysyłania swoich pomysłów na takie dania na adres: wakacje@radio.kielce.pl

Czytaj również

Trzech na czterech Polaków planuje wyjechać w tym roku na urlop

Trzech na czterech Polaków planuje wyjechać w tym roku na urlop

2025-06-08
Remont i odłożenie pieniędzy na wakacje największym wyzwaniem dla 1/3 Polaków

Remont i odłożenie pieniędzy na wakacje największym wyzwaniem dla 1/3 Polaków

2025-05-06

Kamil Stefański:

Zupa z karczochów

Składniki:

10 młodych karczochów
2 przekrojone na pół cytryny – do nacierania
½ szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki wytrawnego
białego wina
1 l bulionu z drobiu
sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Obrywamy dolne, grube liście i obieramy karczochy, aby odsłonić ich serca. Przycinamy łodygi i dolne części serc. Nacieramy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Rozgrzewamy oliwę w dużym garnku. Wrzucamy serca karczochów i krótko podsmażamy ze wszystkich stron, nie dopuszczając, by się zrumieniły. Dodajemy białe wino i gotujemy, aż płyn odparuje. Wlewamy bulion drobiowy, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 8-12 minut, aż serca są miękkie, gdy nakłujemy je czubkiem noża. Karczochy wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku, płyn zachowujemy.

Przygotowanie zupy:

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy liście i okrawki karczochów i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną się przyrumieniać. Dodajemy cebulę i czosnek i dusimy, aż zmiękną. Wlewamy wino i gotujemy, dopóki większość płynu nie odparuje. Dolewamy bulion drobiowy i gotujemy 3 minuty. Dodajemy śmietanę, mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 1 godzinę. Dodajemy połowę płynu, w którym gotowały się karczochy, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze 2 minuty. Wszystko razem miksujemy w malakserze i przecieramy przez gęste sitko. Gotowa zupa powinna mieć konsystencję rzadkiego kremu z groszku – w razie konieczności należy ją odparować na małym ogniu.


 

Sylwester Haba:

KARCZOCHY Z SOSEM Z KOLENDRY – składniki:

  • 4 średnie karczochy
  • 4 cienkie plasterki świeżego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeże liście kolendry
  • 1 cytryna
  • (lepiej limonka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki majonezu niskotłuszczowego

KARCZOCHY Z SOSEM Z KOLENDRY – sposób przygotowania: Usuwamy grube, zewnętrzne liście, a ostre końce pozostałych ucinamy nożyczkami. Wstawiamy karczochy do dużego garnka. Wlewamy 5 cm wody, imbir i sok z cytryny. Gotujemy pod przykryciem aż będą miękkie. W malakserze miksujemy kolendrę, posiekane skórkę limonki i czosnek, dodając sok z limonki i pozostałe składniki sosu (oprócz majonezu), aż powstanie jednolita pasta. W misce mieszamy pastę z majonezem i podajemy, najlepiej w małych miseczkach, obok każdego talerza z karczochem.

 


 

Władysława Zapała:

KARCZOCHY ZAPIEKANE Z SEREM – składniki:

1 puszka serc karczochów (390 g)

10 dag miękkiego koziego sera

100 ml oliwy

kilka gałązek ulubionych świeżych ziół (majeranku tymianku i rozmarynu)

2-3 ząbki czosnku

1 świeża ostra papryczka

1 łyżka miodu

KARCZOCHY ZAPIEKANE Z SEREM – sposób przygotowania: Odcedź serca karczochów, przełóż je do miski. Oliwę wlej do miseczki, włóż do niej zioła, obrane i rozkrojone na pół ząbki czosnku oraz umytą i rozciętą papryczkę. Przygotowaną oliwę wymieszaj z miodem, zalej karczochy, przykryj i pozostaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wyjmij karczochy z marynaty, ułóż w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu każdego ułóż porcję sera. Zapiekaj w temp. 220°C, aż ser się stopi i przyrumieni.

 


 

Karczochy w sosie na zimno:

-karczochy oczyścić wypłukać i ugotować z dodatkiem soli i cukru. Ugotować na twardo tyle jajek ile mamy karczochów, obrać . Do każdego karczocha włożyć jajo ułożyć na półmisku i polać sosem jogurtowym. Sos: szklanka gęstej śmietany, natka pietruszki , szczypiorek, koperek, bazylia, sól. Smacznego. Helena Minuczyc 

Tagi: wakacje

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Trzech na czterech Polaków planuje wyjechać w tym roku na urlop

Trzech na czterech Polaków planuje wyjechać w tym roku na urlop

2025-06-08
Remont i odłożenie pieniędzy na wakacje największym wyzwaniem dla 1/3 Polaków

Remont i odłożenie pieniędzy na wakacje największym wyzwaniem dla 1/3 Polaków

2025-05-06
Gdzie jechać na wakacyjny urlop?

Gdzie jechać na wakacyjny urlop?

2025-02-11
Nad wodę koniecznie z rozsądkiem

Nad wodę koniecznie z rozsądkiem

2024-08-15
Ostrowiecki MOSiR zaprasza na Rowerowe Wakacje

Ostrowiecki MOSiR zaprasza na Rowerowe Wakacje

2024-07-17
Rząd przyjął projekt ws. podniesienia świadczenia z funduszu alimentacyjnego

Czy można zatrudniać nieletnich pracowników?

2024-07-02
WAKACJE W KIELCACH I ŚWIĘTOKRZYSKIEM 2024 - INFORMATOR

WAKACJE W SKARŻYSKU-KAMIENNEJ I POWIECIE SKARŻYSKIM 2024 – INFORMATOR

2024-06-23
Letnia audycja Radia Kielce „Stacja Wakacje” - Radio Kielce

Letnia audycja Radia Kielce „Stacja Wakacje”

2024-06-23
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Rząd pomoże rolnikom i sadownikom poszkodowanym przez nawałnice

W Tokarni spotkali się miłośnicy regionalnych smaków, rękodzieła i folkloru

Najlepsi przedsiębiorcy z regionu otrzymają „Żubry Biznesu”

Cmentarzysko sprzed tysiąca lat pod Końskimi

Ser i wino królują na sandomierskiej starówce

Miał być amfiteatr i basen o wymiarach olimpijskich

Nowość w powiecie kieleckim. Powstaną klasy mundurowe

Archiwum Państwowe otwiera swoje podwoje

Gmina postawiła na modernizację szkół

Mieszkańcy Skarżyska-Kamiennej wybiorą obywatelski projekt

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLK RADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.