czwartek, 6 listopada 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Słuchacze radzą: Przepisy na danie z karczochów!

Karol Żak
2016-06-28 11:01
3 min. czytania
A A
Karczochy / Internet

Karczochy / Internet

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Zapraszamy do przeczytania przepisów na dania z karczochów, jakie nadesłali słuchacze Radia Kielce! Zachęcamy również innych do wysyłania swoich pomysłów na takie dania na adres: wakacje@radio.kielce.pl

Czytaj również

03.07.2025. Kielce. Ulica Szczecińska. Basen / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Ładna pogoda zachęciła do kąpieli w basenie

2025-07-30
Skok do wody „na główkę” może skończyć się tragicznie. Ostrzegają lekarze

Skok do wody „na główkę” może skończyć się tragicznie. Ostrzegają lekarze

2025-07-24

Kamil Stefański:

Zupa z karczochów

Składniki:

10 młodych karczochów
2 przekrojone na pół cytryny – do nacierania
½ szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki wytrawnego
białego wina
1 l bulionu z drobiu
sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Obrywamy dolne, grube liście i obieramy karczochy, aby odsłonić ich serca. Przycinamy łodygi i dolne części serc. Nacieramy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Rozgrzewamy oliwę w dużym garnku. Wrzucamy serca karczochów i krótko podsmażamy ze wszystkich stron, nie dopuszczając, by się zrumieniły. Dodajemy białe wino i gotujemy, aż płyn odparuje. Wlewamy bulion drobiowy, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 8-12 minut, aż serca są miękkie, gdy nakłujemy je czubkiem noża. Karczochy wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku, płyn zachowujemy.

Przygotowanie zupy:

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy liście i okrawki karczochów i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną się przyrumieniać. Dodajemy cebulę i czosnek i dusimy, aż zmiękną. Wlewamy wino i gotujemy, dopóki większość płynu nie odparuje. Dolewamy bulion drobiowy i gotujemy 3 minuty. Dodajemy śmietanę, mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 1 godzinę. Dodajemy połowę płynu, w którym gotowały się karczochy, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze 2 minuty. Wszystko razem miksujemy w malakserze i przecieramy przez gęste sitko. Gotowa zupa powinna mieć konsystencję rzadkiego kremu z groszku – w razie konieczności należy ją odparować na małym ogniu.


 

Sylwester Haba:

KARCZOCHY Z SOSEM Z KOLENDRY – składniki:

  • 4 średnie karczochy
  • 4 cienkie plasterki świeżego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeże liście kolendry
  • 1 cytryna
  • (lepiej limonka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki majonezu niskotłuszczowego

KARCZOCHY Z SOSEM Z KOLENDRY – sposób przygotowania: Usuwamy grube, zewnętrzne liście, a ostre końce pozostałych ucinamy nożyczkami. Wstawiamy karczochy do dużego garnka. Wlewamy 5 cm wody, imbir i sok z cytryny. Gotujemy pod przykryciem aż będą miękkie. W malakserze miksujemy kolendrę, posiekane skórkę limonki i czosnek, dodając sok z limonki i pozostałe składniki sosu (oprócz majonezu), aż powstanie jednolita pasta. W misce mieszamy pastę z majonezem i podajemy, najlepiej w małych miseczkach, obok każdego talerza z karczochem.

 


 

Władysława Zapała:

KARCZOCHY ZAPIEKANE Z SEREM – składniki:

1 puszka serc karczochów (390 g)

10 dag miękkiego koziego sera

100 ml oliwy

kilka gałązek ulubionych świeżych ziół (majeranku tymianku i rozmarynu)

2-3 ząbki czosnku

1 świeża ostra papryczka

1 łyżka miodu

KARCZOCHY ZAPIEKANE Z SEREM – sposób przygotowania: Odcedź serca karczochów, przełóż je do miski. Oliwę wlej do miseczki, włóż do niej zioła, obrane i rozkrojone na pół ząbki czosnku oraz umytą i rozciętą papryczkę. Przygotowaną oliwę wymieszaj z miodem, zalej karczochy, przykryj i pozostaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wyjmij karczochy z marynaty, ułóż w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu każdego ułóż porcję sera. Zapiekaj w temp. 220°C, aż ser się stopi i przyrumieni.

 


 

Karczochy w sosie na zimno:

-karczochy oczyścić wypłukać i ugotować z dodatkiem soli i cukru. Ugotować na twardo tyle jajek ile mamy karczochów, obrać . Do każdego karczocha włożyć jajo ułożyć na półmisku i polać sosem jogurtowym. Sos: szklanka gęstej śmietany, natka pietruszki , szczypiorek, koperek, bazylia, sól. Smacznego. Helena Minuczyc 

Tagi: wakacje

CZYTAJ RÓWNIEŻ

03.07.2025. Kielce. Ulica Szczecińska. Basen / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Ładna pogoda zachęciła do kąpieli w basenie

2025-07-30
Skok do wody „na główkę” może skończyć się tragicznie. Ostrzegają lekarze

Skok do wody „na główkę” może skończyć się tragicznie. Ostrzegają lekarze

2025-07-24
15.07.2025 Kielce. NHK. Wystawa "Jak wyglądały wakacje w PRL-u" / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Wyprawa na wakacje w czasy PRL

2025-07-15
08.07.2025. Końskie. Zajęcia wakacyjne w Strefie Odkrywania Wyobraźni i Aktywności (SOWA) / Fot. Magdalena Galas-Klusek - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Dzieci z Końskich odkrywają świat ze smakiem

2025-07-09
Zalew w Chańczy / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce

Policja apeluje o rozsądek nad wodą

2025-07-01
W tym roku na majówkę może wyjechać więcej turystów niż rok wcześniej

Albo Bałtyk, albo Turcja. Gdzie najchętniej spędzamy wakacje?

2025-06-30
30.06.2025. Radio Kielce. Stacja Wakacje / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
MULTIMEDIA

Zaczyna się „Stacja wakacje” w Radiu Kielce

2025-06-30
Na „Stacji Wakacje” Radia Kielce letnie granie i dobra zabawa

„Stacja Wakacje” w Radiu Kielce. Będzie letnie granie i dobra zabawa

2025-06-30
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Byli piłkarze Korony wyremontują zaniedbane boisko

„Fenomen mebli kolbuszowskich” na wystawie w sandomierskim zamku

Fotel wiceprzewodniczącego Rady Miasta Kielce wraca do PiS

Pyszne rogale świętomarcińskie wypiekali uczniowie sandomierskich szkół

Strony konfliktu wokół Teatru Żeromskiego składają kolejne skargi do sądów

Jaka przyszłość parkingu pod Placem Wolności?

Nowe autobusy elektryczne od grudnia na ulicach Starachowic

Połączenie zakładów PKP wstrzymane

Niepodległość świętować będzie można aktywnie, ale i tradycyjnie

W powiecie kieleckim pojawią się radary mierzące prędkość. Zamiast kar będą upomnienia

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.