Właściciele gospodarstw agroturystycznych z powiatu kieleckiego uczestniczą w warsztatach kulinarnych, zorganizowanych w Parku Etnograficznym w Tokarni. To część projektu „Góry Świętokrzyskie – smak tradycji”, realizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.
Chodzi o to, aby goście z kraju i z zagranicy, którzy przyjadą na wypoczynek agroturystyczny, mogli zapoznać się z regionalną kuchnią, która jest prosta, ale bardzo smaczna – podkreśla prowadzący warsztaty kucharz Sławomir Kowalczyk.
Agnieszka Wysocka, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego „Różane Wzgórze” pod Chmielnikiem, zwyciężczyni konkursu „Smaki gęsiny” mówi, że warsztaty są bardzo dobrym pomysłem na wzbogacenie własnej kuchni.
W pierwszym dniu zajęć przygotowywano przystawki, jutro będzie wspólne przyrządzanie zup z produktów lokalnych, a w niedzielę, podczas gali konkursu Radia Kielce „Jawor- u źródeł kultury”, uczestnicy warsztatów przygotują dania główne, których będą mogli skosztować goście radiowej imprezy.