Szynka z Okoła i trzy produkty kieleckiej piekarni „Dobrowolski” ubiegają się o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zaopiniowane pozytywnie przez Urząd Marszałkowski wnioski zostaną przesłane do resortu rolnictwa, który ostatecznie zadecyduje o wpisie do zestawienia.
Halina Dobrowolska z Piekarni „Dobrowolski” podkreśla, że receptury na poszczególne wyroby nie zostały zmienione od 70 lat, czyli od początku istnienia piekarni.
Jerzy Walczyk z miejscowości Okół w gminie Bałtów, który jest producentem szynki, ubiegającej się o wpis na ministerialną listę, uważa, że sukces jego wyrobu tkwi w dobrej jakości mięsa, używanego do produkcji.
Zespół z Urzędu Marszałkowskiego pozytywnie ocenił też 6 kolejnych wniosków o przyznanie członkostwa w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. O przyjęciu nowych członków zdecyduje Zarząd Województwa Świętokrzyskiego.