W Parku Etnograficznym w Tokarni zakończył się I Festiwal Świętokrzyskich Smaków. Zaprezentowało się kilkudziesięciu wystawców i producentów między innymi nalewek, soków, serów, owoców, zdrowej żywności i regionalnych produktów – mówił Jacek Kowalczyk z Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach. Jak dodał, już w niektórych hotelach czy restauracjach podaje się głównie dania tradycyjne dla naszego województwa.
„Szkoda, że kucharze nie promują smaków i dań kojarzonych z regionem świętokrzyskim, jak na przykład zalewajka” – przyznał słynny kucharz, autor telewizyjnych programów kulinarnych, Andrzej Polan. Dodał, że chociaż kuchnia świętokrzyska wydaje się prostą, zwyczajną, ale wybitnie smakującą. Kucharz chciałby zjeść pierogi ziemniaczane, czy tak zwane byki.
Andrzej Polan jest przekonany, że w kolejnych edycjach Festiwalu Świętokrzyskich Smaków amatorzy i zawodowcy będą korzystać z najlepszych produktów i przepisów regionu świętokrzyskiego, przygotowując do konkursu słynną zupę pokrzywiankę.