Tradycyjne potrawy regionalne, konkurs „Mistrz Kuchni”, słynny kucharz Andrzej Polan oraz finalistka telewizyjnego widowiska kulinarnego Natalia Paździor ze Zbludowic koło Buska Zdroju – to wszystko na I Festiwalu Świętokrzyskich Smaków, który odbędzie się dziś w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Podczas imprezy zorganizowanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej i redakcję Echa Dnia będzie można się dowiedzieć, jak w dawnych czasach przygotowywano posiłki oraz skosztować produktów i potraw tradycyjnych przygotowanych przez członkinie kół gospodyń wiejskich i właścicieli gospodarstw agroturystycznych – informuje Beata Ryń, rzecznik muzeum.
Podczas festiwalu będzie mieć premierę wydawnictwo przygotowane przez kielecki dziennik. „Świętokrzyskie Smaki” to książka zawierająca przepisy tradycyjne kuchni regionalnej. W skansenie także zaplanowano finał konkursu „Mistrz Kuchni”, w którym zmierzą się najlepsi kucharze zawodowi i amatorzy, pasjonaci gotowania. Wydarzenie odbywa się po raz pierwszy, ale organizatorzy liczą, że impreza pojawiać się będzie cyklicznie.
Z Kielc do Tokarni można się dostać autobusem MZK linii T, odjeżdżającym z ulicy Żytniej.