Naleśniki z mięsem i szpinakiem, czy penne z mięsem i pieczarkami to potrawy przygotowane przez uczniów klas gastronomicznych Zespołu Szkół ZDZ w Kielcach, uczestniczących w konkursie „Master Chef. Kreatywny młody kucharz”.
Dyrektor placówki – Zbigniew Ciupiński informuje, że chęć rywalizacji zgłosiło 23 uczniów. Podkreślił, że konkurs podzielony został na dwa etapy. Pierwszy polegał na rozpoznaniu poprzez dotyk, zapach i smak, przypraw. W drugiej części konkursu, uczniowie mieli w ciągu dwóch godzin przygotować danie mięsne z wybranych składników. Rywalizacja ma przygotować młodzież do pracy w zespole oraz radzenia sobie z presją czasu.
Jeden z jurorów konkursu – Rafał Korus, przyznał, że uczniowie byli oceniani surowo, podobnie jak podczas castingów do telewizyjnych programów kulinarnych. Sędziowie zwracali uwagę na smak, a także sposób podania posiłku. Zaznaczył także, że według niego z każdego składnika da się zrobić dobrą potrawę.
Zwycięzcy konkursu, czyli Paulina Sobczyk i Michał Pająk przygotowali roladę nadziewaną pieczarkami i serem. Zaznaczyli, że pomysł na potrawę narodził się kilka minut przed startem rywalizacji i był całkowicie spontaniczny.
Laureaci odbędą płatny staż w prestiżowym zakładzie gastronomicznym, gdzie u boku mistrzów kuchni będą mogli rozwijać swoje umiejętności.