Kielczanka Laura Godek-Miąsik została wybrana przez magazyn „Forbes” do rankingu najbardziej utalentowanych ludzi przed trzydziestką w kategorii „Przemysł”. 29-latka jest współzałożycielką marki LYO FOOD, która zajmuje się wytwarzaniem żywności liofilizowanej, pozbawionej konserwantów oraz sztucznych dodatków.
Produkty wytwarzane przez firmę doskonale sprawdzają się w trudnych warunkach atmosferycznych, dlatego zyskały uznanie wśród miłośników sportów ekstremalnych.
Jak informuje Laura Godek-Miąsik wśród ambasadorów firmy są m. in.: zdobywca nagrody National Geographic, pierwszy człowiek na świecie, który przepłynął kajakiem Atlantyk Aleksander Doba i zdobywca K2 i Broad Peak Adam Bielecki. Zaznacza także, że sportowcy sami zgłosili się z chęcią wypróbowania produktów.
Produkty marki LYO FOOD były na wszystkich ośmiotysięcznikach, przepłynęły Atlantyk, były na regatach dookoła świata i na wyprawach polarnych – informuje kielczanka.
Jak dodaje Laura Godek–Miąsik – żywność wytwarzana przez firmę przede wszystkim dedykowana jest dla osób, które uprawiają sporty ekstremalne, jednak chęć kupna zgłasza coraz więcej osób, które nie mają wiele wspólnego ze sportem. Wśród produktów są między innymi gotowe dania obiadowe a także owoce, które według niej – w bardzo dobry sposób mogą zastąpić niezdrową przekąskę.
Produkcja owoców liofilizowanych polega na destylacji wody w specjalny sposób, dzięki czemu zachowują one zarówno smak, zapach i wartości odżywcze.
Laura Godek-Miąsik prowadzi firmę od 2009 roku. Od ubiegłego roku jest lokatorem Kieleckiego Parku Technologicznego. W rankingu znaleźli się najbardziej obiecujący i wyróżniający młodzi ludzie z Europy. Jury wyłoniło innowatorów w dziesięciu różnych kategoriach: rozrywka, sztuka, media, nauka, zdrowie, działalność społeczna, technologie, sprzedaż, finanse, polityka. Oprócz właścicielki firmy LYO FOOD na liście znalazła się jeszcze siódemka Polaków.