Wędliny, ryby, sery oraz warzywa i owoce można nabyć na Jarmarku Bożonarodzeniowym na Placu Artystów Kielcach. Do stolicy regionu przyjechali producenci żywności z różnych części Polski. Swoje wyroby oferuje m.in Jacek Bzdyrek, właściciel zakładu Mięsno – Wędliniarskiego w Wolicy koło Kalisza.
Karpie świeże i gotowe wyroby z tych ryb to oferta gospodarstwa rybackiego z Górek koło Wiślicy. Z karpia można zrobić różnorodne dania – twierdzi sprzedawca Marek Soja.
Na jarmarku można kupić także polski czosnek, wyparty w ostatnich latach przez sprowadzany z Chin. Polski jest nieco droższy, ale ma więcej właściwości leczniczych. Różni się też od białego chińskiego barwą – polski jest bardziej różowawy – twierdzi Agnieszka Gaczyńska z Gorlic. Jarmark Bożonarodzeniowy na Placu Artystów potrwa do 23 grudnia.