Ekologiczną i tradycyjną żywność można było kupić w Dworku Laszczyków w Kielcach. Klienci, którzy zrobili tam zakupy podkreślali, że wspierają w ten sposób produkty regionalne. Na rynku są one ciężko dostępne, a podczas kiermaszu można je kupić od ludzi, którzy wkładają serce w ich wyprodukowanie.
Konsumenci mieli okazję do bezpośredniego kontaktu z producentami, a także zakupu naturalnych produktów. Tradycyjne jedzenie oferowali członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, a także rolnicy i przedsiębiorcy, prowadzący gospodarstwa ekologiczne.
Bernadeta Broda z Milczan koło Sandomierza, wraz z mężem przywiozła owoce ze swojego sadu naturalnego. Ogrodnicy zapewniają, że nie używają chemicznych środków ochrony roślin- do zwalczania szkodników wykorzystują ich naturalnych wrogów.
Wśród oferowanych produktów były m.in.: sery długodojrzewające, chleby wypiekane według tradycyjnych receptur, miody i oleje.