Zarząd Województwa zmienił zasady funkcjonowania „Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”. Zespół opiniujący przyznawanie znaku został zredukowany, a dodatkowo wykluczono z niego osoby, uhonorowane tym wyróżnieniem, przyznawanym za produkowanie i oferowanie żywności naturalnej, opartej na regionalnych surowcach.
Rzecznik marszałka Iwona Sinkiewicz-Potaczała tłumaczy w rozmowie z Radiem Kielce, że zmiana wynika z chęci uchronienia procedury przyznawania znaku przed nieuczciwą konkurencją. Nie chce jednak łączyć sprawy zmiany regulaminu z kontrowersjami dotyczącymi przyznania znaku dla specjałów świętokrzyskich z Zakładów WiR w Łopusznie. Zarząd Województwa podjął decyzję w tej sprawie wbrew opinii zespołu opiniującego.
Odwołani członkowie grupy niechętnie oceniają zmianę regulaminu. – Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy przyniesie ona pozytywne konsekwencje – powiedział Radiu Kielce Jacek Bracichowicz z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Chmielnik. Przyznał jednak, że klienci coraz chętniej wybierają produkty oznaczone znakiem „Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”.
W nowym zespole opiniującym poza przedstawicielami Urzędu Marszałkowskiego znaleźli się przedstawiciele m. in. Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Świętokrzyskiej Izby Rolniczej, Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców Branży Spożywczej, Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, a także Muzeum Narodowego i Wojewódzkiego Domu Kultury.