Gęś „Generałowa pod Pierzyną” przygotowana przez Agnieszkę Wysocką z gospodarstwa agroturystycznego „Różane Wzgórze” w Lubani koło Chmielnika laureatką Grand Prix Marszałka Województwa Świętokrzyskiego.
W organizowanym po raz czwarty konkursie „Smaki gęsiny” uczestniczyło 25 różnych potraw: od tradycyjnie pieczonych i faszerowanych po zupy, pierogi i pasztety. Nagrodzona „Generałowa” ma swoją historię w chmielnickim koknursie, zaczęło się od generała dwa lata temu, teraz przyszedł czas na jego żonę – żartowała pomysłodawczyni i autorka gęsi w kapuście, nadziewanej podrobami gęsimi.
W chmielnickim konkursie z gęsią w roli głównej bierze udział coraz więcej młodzieży. Przyszli kucharze, uczniowie miejscowych szkół chętnie sięgają po gęsinę i stare receptury, niegdyś popularne w ich miasteczku.
I miejsce w konkursie przyznano gęsi pieczonej z czosnkiem przygotowanej przez Dawida Zawadzkiego i Mateusza Gładyszewskiego, którzy potwierdzają, że przygotowanie smacznej gęsi to proces długotrwały.
Konkurs „Smaki gęsiny” był częścią obchodów Święta Niepodległości w Chmielniku.