Ponad 45 tysięcy dzieci z 472 świętokrzyskich szkół podstawowych dostaje w tym roku świeże owoce i warzywa. Jest to możliwe dzięki programowi „Owoce w szkole”, który realizuje Agencja Rynku Rolnego.
Jak informuje zastępca dyrektora Szkoły Podstawowej nr 15 w Kielcach Anna Miękina, prawie 200 uczniów najmłodszych klas, dwa lub trzy razy w tygodniu, spożywa jabłka, gruszki, truskawki, borówki oraz paprykę, kalarepę i marchewkę.
Wśród uczniów Szkoły Podstawowej nr 15 w Kielcach, którzy spożywają owoce i warzywa są m. in. Mateusz i Alicja. Jak mówią, lubią jeść jabłka i gruszki, ponieważ są zdrowe, słodkie, zawierają witaminy i wzmacniają organizm.
Program „Owoce i warzywa w szkole” realizowany jest od 2009 roku. Na początku w akcji uczestniczyło około tysiąca świętokrzyskich uczniów z 8 szkół.