Ser kozi zakamieński z Ponidzia, powidła ze śliwki węgierki z powiatu włoszczowskiego i kasza gryczana palona z okolic Bałtowa zostały wyróżnione tytułem „Perła 2015”. Nagrody za produkty tradycyjne i regionalne wysokiej jakości wręczono podczas targów „Smaki regionów” w Poznaniu.
Ser kozi zakamieński produkuje Agnieszka Kobryń z „Farmy Jaga” w Bogucicach koło Pińczowa. Kielczanka przed kilkoma laty porzuciła miasto i jak mówi, z miłości do kóz zajęła się ich hodowlą i wyrobem serów.
Nagrodzoną „Perłą” kaszę gryczaną paloną produkuje niewielka firma rodzinna JAMAG z Antoniowa w gminie Bałtów. Gryka uprawiana jest w gospodarstwie ekologicznym, a wypala się ją według starych, sprawdzonych sposobów- mówi Grażyna Gawlik.
Tegorocznym laureatem konkursu „Smaki regionów” są również powidła ze śliwki węgierki, produkowane z owoców „Sadu Danków” Agaty i Dawida Piechoty w miejscowości Danków Duży, w powiecie włoszczowskim. Kulinarne „Perły” przyznano w Poznaniu po raz piętnasty.